ЈУБИЛЕЈ 75 ГОДИНА

ЗАСТАВЕ НАШЕ ШКОЛЕ ПОСТАВЉЕНЕ СУ ПОВОДОМ ЈУБИЛЕЈА 75 ГОДИНА 

Skolska_8_02.pdf
Dvorska_8_02.pdf

Представа "Историјат школе"

Сценарио за представу је написао професор Стеван Јовановић.  У реализацији  представе учествовали су и професори: Александра Јовановић, Јелена Милосављевић, Татјана Живковић и Ленче Радосављевић. 

АКТИВ УЖЕ СТРУЧНИХ ПРЕДМЕТА - ИСХРАНА КОД БОЛЕСТИ СРЦА И КРВНИХ СУДОВА

Поводом јубилеја школе Актив уже стручних предмета је, осим других активности, урадио у мају месецу пано на тему  ИСХРАНА КОД БОЛЕСТИ СРЦА И КРВНИХ СУДОВА.  Актив је желео да укаже на значај правилне исхране и здравих стилова живота у очувању здравља, обзиром да су болести срца и крвних судова водећи узрок смртности у Србији са учешћем од 52%. Главни фактори ризика су висок ниво холестерола, гојазност, пушење, дијабетес и физичка неактивност.  За здраво срце потребан је здрав животни стил, односно здрав начин исхране , редовна физичка активност, правилно управљање стресом, престанак пушења, одржавање оптималне телесне тежине, друштвени активизам.

др Гордана Јанковић

МЕРЕЊЕ ГЛИКЕМИЈЕ И КРВНОГ ПРИТИСКА

Реализована је испланирана акција мерења гликемије, крвног притиска и едукација о здравим стиловима живота поводом јубилеја школе у Удружењу пензионера. Акцију подржао и директор школе. 

Јасенка Милосављевић, Марина Ковијанић, Невена Здравковић

ЧАСОПИС "ТИБИ"

Четврти број нашег школског часописа "Тиби" је представљен у Позоришном музеју "Зоран Радмиловић" у оквиру манифестације Funzine. Манифестација је посвећена поезији и младим песницима. Уредници часописа су директор Давор Јанковић, Александра Јовановић  и Ленче Радосављевић. Дизајн и припрему за штампу је урадила Ленче Радосављевић. 

ДЕЉЕЊЕ ПРОМОТИВНОГ МАТЕРИЈАЛА 

Обилазак основних школа у преподневној и поподневној смени. Дељење поклончића у коме је била написана порука везана за здравље. Активност су реализовали ученици одељења ПС 43 и Ана МАрковић, наставник здравсвене неге.


ТУРИР У СТОНОМ ТЕНИСУ

Стонотенисери су данас били изврсни. У категорији омладинки победила је Медицинска школа док је другопласирана била Техничка школа. Ученице су одиграле и појединачно. Лупуловић Александра и Цветановић Анђела су заузеле прво и друго место. У категорији омладинаца најуспешнија је била екипа Техничке школе која је у борби за прво место савладала екипу Гимназије. Треће место заузела је екипа наше школе, а четврто екипа  Економско- трговинске школе. Хвала свим учесницима који су обележили са нама ову недељу јубилеја.

Јелена Милосављевић и Петар Зарков


КВИЗОМАТИК

Организатори: Данијела Бранковић, Татјана Стојадиновић, Јеремија Вељковић, Мелинда Николић

"Математика је кључ целокупног знања" - кажу математичари, а ми се слажемо! 

СУСРЕТ СА БИВШИМ УЧЕНИЦИМА И ПЕНЗИОНЕРИМА

Пре много година свако од вас имао је своје место у овој учионици на коме је баш увек седео. Верујем да вам је ова учионица донела доста добрих и лепих како оцена, тако и успомена које и дан данас препричавате. Сама учионица се доста променила, али све се мења као и разлог због кога сте данас овде. Некада, били сте ђаци који су свакодневно долазили овуда и стицали разна знања. Савладали сте разне препреке и научили важне лекције. Борили сте се са коњугацијама, деклинацијама и сублимацијама. Научили сте значај инфекције, дезинфекције и стерилизације. Баш то знање вам помаже у свакодневном  послу. Ковид је свима нама однео много родбине и познаника, али ви сте ти који су се борили са овом пандемијом и успели да сачувате мноштво живота. Свакодневно примењујете поступке асепсе и антисепсе и штитите и себе и нас од разних болести и инфекција. Несебично лечите све оне којима је помоћ неопходна. Имате емпатије и разумевање за сваког појединца. Примењујете основне етичке принципе у свакодневном послу и без обзира на расу, веру и материјално стање болесника, дајете своји максимум у њиховом лечењу. Све је то данас одраз некадашње ваше а данас и наше школе. Ове недеље наша школа обележава 75.годишњицу свог оснивања. Данас смо овде како би сте нам ви испричали своја искуства како о школовању овде тако и о даљем школовању и свој животном позиву. 

Светлана Станојевић

24. мај 2023. 

КВИЗ Fame The Game

Раздрагана и весела атмосфера са квиза знања "Fame the game", спонтани смех, аплауз и радост, радост због знања, због учешћа у догађају. Кад осетите доброту, племенитост и пријатељство које тамо влада, онда схватите да је ето то најважније. Управо такви људи представљају највећу вредност сваке школе. Браво! 

Јелена Петровић и Драгана Раичевић

23. мај 2023. 

ПОКАЗНА ВЕЖБА У ЦЕНТРУ ГРАДА

Др Мерлина Миљковић: „Ову су наши чувари хуманости, образовања, стручности и здравствене свести. Наша екипа је, заједно са Ватрогасном бригадом и Црвеним крстом, који је представљала екипа „петлића“ (други разред Основне школе „Љуба Нешић“), припремила показну вежбу како би показали како се збрињавању неке од повреда, опекотина, крварења, преломи и бесвесна стања са и без повреде кичменог стуба. Циљ нам је био да покажемо да у тим ситуацијама морамо бити сви трезвени и храбри како би помогли сваком коме је помоћ потребна“

22. мај 2023. 

ОДБОЈКАШКИ ТУРНИР

Одбојкашки турнир, у одличном расположењу и одличној организацији, завршен је данас победом екипа гимназијских омладинаца и омладинки. Медицинска школа је у обе категорије заузела друго док је Техничка школа, у обе категорије, заузела треће место. Хвала нашој докторки Мерлини Миљковић, која нам је пружила медицинску подршку. Браво девојке и браво момци на одличној игри данас. Уживали смо. 

Активност је у организацији Актива професора физичког васпитања: Петар Зарков и Јелена Милосављевић 

Будимо здрави! 

22. мај 2023.

ПИТАЈТЕ НАСТАВНИКА


Позивамо вас да у понедељак 22. маја 2023. године у периоду од 11 до 13 сати у дворишту средњих школа поставите питања наставницима здравствене неге у вези са здравим стиловима живота: 


Ову активност спроводимо поводом обележавања јубилеја Медицинске школе. Активност је у организацији Актива здравствене неге.


Будимо здрави!

Хорско извођење песме у част јасеновачких жртава

ОПИС ВИДЕА:

Песму „Отаџбина“ посветили смо страдању српског народа у концентрационом логору Јасеновац. Истовремено, сећамо се свих осталих жртава фашизма у Другом светском рату.

Музика: Стеван Јовановић, професор српског језика и књижевности

Аранжман: Сандра Николић, професор музичке културе

Аудио-запис: студио „Хоризонт“

Снимање дроном: Драган Стојановић

Камера: Петар Радосављевић

Монтажа: Ленче Радосављевић, професор латинског језика

Видео-запис је део пројекта Медицинске школе „Знање је поштовање жртава и наук за будућност“.  Захваљујемо се сарадницима из Гимназије и Техничке школе, као и Градском певачком друштву „Стеван Мокрањац“ којим руководи Маја Миленковић, професор музичке културе

У част жртава Холокауста

ОПИС ВИДЕА:

Поводом националног Дана сећања на жртве фашизма у Другом светском рату, песму "Адио Керида" посвећујемо жртвама Холокауста.

ЗНАЊЕ ЈЕ ПОШТОВАЊЕ ЖРТАВА И НАУК ЗА БУДУЋНОСТ

Исак Леви се сматра једним од писаца текста песме Адио Керида. 

Рођен је у сефардској породици. Студирао је на Конзерваторијуму за музику у Јерусалиму. 

По узору на: https://www.youtube.com/watch?v=_oe_qIGTigA

Извор фотографија:  https://www.centropa.org/en

Дефиниција Холокауста: https://www.yadvashem.org/

Аранжман: Сандра Николић, професор музичке културе

Диригент: Маја Миленковић

Солиста: Марија Недељковић Пс43

Аудио-запис: студио „Хоризонт“

Снимање дроном: Драган Стојановић

Камера и монтажа: Петар Радосављевић 

21. април 2023.

ПРВО СЛУШАЊЕ АУДИО-ЗАПИСА

У време великог одмора, у дворишту средњих школа путем разгласа, пуштене су песме "Отаџбина" и "Адио Керида". Хвала свима на присуству!


НАЈАВА ЗА ДВА МУЗИЧКА ИЗРАЗА

Ученик зајечарске Гимназије Лазар Станковић I-4 направио је трејлер за оно што следи. Хвала Лазаре! 

ЗВУЧНИ ЗАПИС ПЕСМЕ "ОТАЏБИНА" и "АДИО КЕРИДА"

Остављен је траг у времену.  Хор састављен од ученика и наставника Медицинске и Техничке школе, Гимназије, као и чланова Градског певачког друштва "Стеван Мокрањац", данас су у музичком студију "Хоризонт" снимили две песме. Песме су резултат лепе сарадње. 

21. април 2023.

ФЛАЈЕРИ СА МОТИВАЦИОНИМ ПОРУКАМА

Ученици првог разреда одељења ФА15 и СЕТ14 Медицинске школе у Зајечару и наставник Ленче Радосављевић прихватили су иницијативу и на часовима грађанског васпитања осмислили додатне активности.  Припремили су флајере у Канви, са порукама које позивају на сећање о страдању;

20. април 2023.

Активност - Гледање филма и анализа догађаја 

Ученици одељења Фа15 и њихова разредна Ана Мицић. током 2 школска часа одељењског старешине, гледали су филм  "Дечак у пругастој пиџами”.


21. април 2023. 

Активност - Биографије Јевреја који су страдали на нашим територијама

Пиротски Јевреји су водили порекло из Шпаније и били су део Сефардске заједнице која се после изгона са Пиринејског полуострва раселила на простору Источне Европе па и на територије данашње Србије. Каква је судбина задесила  поједине породице , потрудила се да сазна, уз помоћ ученика наше школе пореклом из Пирота, наша библиотекарка Мирјана Куновчић. 

10. март 2023.

ЗНАЊЕ ЈЕ ПОШТОВАЊЕ ЖРТАВА И НАУК ЗА БУДУЋНОСТ

Пројектом „Знање је поштовање жртава и наук за будућност” Медицинска школа у Зајечару отпочиње серију школских и међушколских догађаја којима ће обележити 75 година свог постојања и рада. Пројекат је осмишљен тако да своје активности реализује и посвети сећању на жртве холокауста. Као државни празник у Србији, 22. април обележава се поводом страдања Срба, Јевреја и Рома у масовним и нечовечним убиствима током Другог светског рата.

Идеја за пројекат настала је након позива Основне школе из Македоније да се заједничким активностима да допринос у упознавању јавности о историјским приликама и неприликама Јевреја Сефарда који су живели на нашим територијама. 

Ученици првог разреда одељења ФА15 и СЕТ14 Медицинске школе у Зајечару и наставник Ленче Радосављевић прихватили су иницијативу и на часовима грађанског васпитања осмислили додатне активности. Упутили су позив осталим зајечарском средњим школама. 

Кључна активност овог пројекта је снимање видео-записа за песму „Моја отаџбина” Алексе Шантића, за коју је музику осмислио Стеван Јовановић, наставник српског језика и књижевности, а аранжман певања и припрему хора Сандра Николић, наставник музичке културе. На редовним пробама хорови Медицинске школе и Гимназије увежбавају певање. Овом хору придружиће се и чланови Градског певачког друштва „Стеван Мокрањац” како би прво извођење песме било што велелепније. Наиме, песма „Отаџбина” до сада није прилагођавана нотама, па смо поносни што је то урадио наставник наше школе. Поред ове, хор увежбава и песму на језику Сефарда „Адио Керида”, чије ће извођење бити забележено видео-записом, такође.

Остале активности којима ће одељењске старешине укључити своје ученике у пројекат су:

Циљ пројекта „Холокауст: знање је поштовање жртава и наук за будућност” јесте окупљање и уједињење наших ученика и наставника око племените активности. Пратите нас на нашим друштвеним мрежама и званичном сајту.

Инстаграм: #med_sko_za /  Фејсбук: @zamedsko 

др Давор Јанковић, директор Медицинске школе