Рециклирање

Пројекат "Рециклирање" био је састављен од неколико активности.

Идеја се појавила на часу Грађанског васпитања, у одељењу ФА15, у организацији професорки Ленче Радосављевић и Данијеле Ђорђевић Пројекат су подржали Ђачки парламент и педагог школе Марија Ћирић. Целокупна акција донела је школи вишеструке добробити. Пројекат је показао да је наша школа једна од оних које се брину о очувању животне средине.

Пројекат је реализован на следећи начин:

На самом почетку, у оквиру ЧОС-а разредне старешине су разговарале са ученицима како се одлаже отпад за рециклирање и шта све може да се рециклира. Затим је свака одељенска заједница направила свој план, осмисливши мини кампању и израђујући распоред дежурства. 

Школа је набавила Еко прслуке и Идентификационе картице са ознаком ЕКО-РЕДАР.

Дежурства су била организована у време великог одмора, када су ученици бележили количину одложеног отпада за рециклирање. Прикупљали смо искључиво: лименке, папир и пластику. 

На крају радне седмице, помоћни радник школе је отпад одвозио у откупну станицу, са којом је школа претходно закључила уговор. Прикупљене количине бележио је директор школе. Како бисмо се истовремено и забавили, одредили смо две категорије по којима може да се победи. 

Категорија прва- Највећа количина сортираног отпада у току једне недеље

Категорија друга- највећа количина сортираног отпада током целог пројекта а приложена другом одељењу!

У међувремену, имали смо конкурс за најбољи украс направљен од рециклираног материјала. Најуспешнији радови су награђени а украси су били изложени у холу школе. 

Такође, био је организован и конкурс за најбољу фотографију. Ученици су своје фотографије слали на мејл школе. По истеку конкурса фотографије су урађење и дате комисији на оцењивање. Комисија је била у саставу: Зоран Цветковић, академски вајар, Браниша Ђорђевић, академски сликар и Предраг Радосављевић, професор филозофије.. Комисија је одабрала три фотографије које ћемо данас наградити. 

Прва место освојила је фотографија “Нишевачка клисура” - аутор је Јелан Јовић 

Друго место освојила је фотографија “Људи” - аутор фотографије је Јана Тодоровић

Треће место освојила је фотографија “Цвет брескве” - аутор фотографије је Сара Владисављевић

Остали аутори: 

Завршна активност пројекта "Рециклирање" била је промоција књиге Александре Ђорђевић. 

Победницима у обе категорије Школа поклања садницу дрвета, коју ће они засадити где год желе, дати дрвету име и потрудити се током година да то место буде место окупљања њиховог одељења. Такође, школа победницима поклања слаткише којима ће се засладити. 

Одељење АС43 због су своје активности пренели вртићима и тако проширили добру иницијаву за сортирање и рециклирање одпада и код најмлађих. 

Одељење ЛТ23, су својим постерима промовисали чисту околину и позивали на рециклирање.

Одељења М41 и М42 припремили видео- записе са мотивационим порукама.

1.Одељење које је у току своје недеље прикупило и сортирало највећу количину отпада, и тиме спасило планету Земљу од 401 килограма тешкоразградивог отпада, је одељење АС43

2.Одељење које је у току целе школске године највише учествовало у прикупљању отпада и помагало осталим одељењима - је одељење М32, које је другима помагало и сортирало отпад количине 43 кг.

Специјалну награду добило је одељење ФА15. Цео пројекат је био њихова иницијатива и структура пројекта је била одређена њиховим предлозима и идејама. Такође, као одељењска заједница - са својом разредном, током целог пројекта, непрестано су сакупљали и сортирали пластичне флаше. 

На крају, још један важан податак: Наша акција је заштитила околину од отпада количине 2 и по тоне. 

Правила_ХАРТИЈА
Правила_ПЛАСТИКА
Правила_ЛИМЕНКЕ