Знање је поштовање жртава и наук за будућност

10. март 2023.

ЗНАЊЕ ЈЕ ПОШТОВАЊЕ ЖРТАВА И НАУК ЗА БУДУЋНОСТ

Пројектом „Знање је поштовање жртава и наук за будућност” Медицинска школа у Зајечару отпочиње серију школских и међушколских догађаја којима ће обележити 75 година свог постојања и рада. Пројекат је осмишљен тако да своје активности реализује и посвети сећању на жртве холокауста. Као државни празник у Србији, 22. април обележава се поводом страдања Срба, Јевреја и Рома у масовним и нечовечним убиствима током Другог светског рата.

Идеја за пројекат настала је након позива Основне школе из Македоније да се заједничким активностима да допринос у упознавању јавности о историјским приликама и неприликама Јевреја Сефарда који су живели на нашим територијама. 

Ученици првог разреда одељења ФА15 и СЕТ14 Медицинске школе у Зајечару и наставник Ленче Радосављевић прихватили су иницијативу и на часовима грађанског васпитања осмислили додатне активности. Упутили су позив осталим зајечарском средњим школама. 

Кључна активност овог пројекта је снимање видео-записа за песму „Моја отаџбина” Алексе Шантића, за коју је музику осмислио Стеван Јовановић, наставник српског језика и књижевности, а аранжман певања и припрему хора Сандра Николић, наставник музичке културе. На редовним пробама хорови Медицинске школе и Гимназије увежбавају певање. Овом хору придружиће се и чланови Градског певачког друштва „Стеван Мокрањац” како би прво извођење песме било што велелепније. Наиме, песма „Отаџбина” до сада није прилагођавана нотама, па смо поносни што је то урадио наставник наше школе. Поред ове, хор увежбава и песму на језику Сефарда „Адио Керида”, чије ће извођење бити забележено видео-записом, такође.

Остале активности којима ће одељењске старешине укључити своје ученике у пројекат су:

Циљ пројекта „Холокауст: знање је поштовање жртава и наук за будућност” јесте окупљање и уједињење наших ученика и наставника око племените активности. Пратите нас на нашим друштвеним мрежама и званичном сајту.

Инстаграм: #med_sko_za /  Фејсбук: @zamedsko 

др Давор Јанковић, директор Медицинске школе