Еразмус+

13. октобар 2022.

Конференција посвећена дисеминацији Еразмус+ пројеката мобилности, одржана је у Машинско-електротехничкој школи у Бору. Конференцији је присуствоао директор школе др Давор Јанковић. 

14. октобар 2022. 

Еразмус+ дани

Представници наше школе, реализатори Еразмус+ пројекта "Геријатрија" присуствовали су скупу одржаном у Зајечарској Гимназији. Амбасадор Еразмус+ програма и један од организатора обележавања Еразмус+ дана Младен Шљивовић присутним гостима дао је прилику да представе своје реализоване пројекте. Више о овом догађају прочитајте на званичном сајту Гимназије. 

27.  август 2022.

Округли сто: међународна мобилност у средњем стручном образовању – искуства и даљи кораци

У петак 27. августа `22.  у Палати Србије у Београду организован је Округли сто: међународна мобилност у средњем стручном образовању – искуства и даљи кораци

Уводно обраћање је имао председник Националног стручног тима за подршку мобилности у стручном образовању Радован Живковић испред Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Затим су представљени чланови Националног тима, њихови циљеви и задаци. 

Теме на округлом столу су биле: Признавање исхода учења остварених током мобилности  (Иван Милош, члан Националног тима); Изазови и искуства током спровођења Еразмус+ пројеката мобилности (Зорица Ђоковић, чланица Тима);  Упознавање са акредитацијама у програму Еразмус+ и разговор о стратешко-развојном планирању међународне сарадње и усавршавања  (Оливера Раденковић, Фондација Темпус). 

На овом догађају  нашу школу  представљао је директор др Давор Јанковић, који ће закључке и новине  пренети нашем школском тиму за Еразмус+ пројекте. 

15. август 2022.


Поводом реализације Еразмус+ пројекта, у нашој школи организован је састанак на коме су допуњене и утврђене завршне активности. Састанку су присуствовали представници школа које чине конзорцијум пројекта "Геријатрија". Нашу школу представљао је директор Давор Јанковић и чланови Еразмус+ тима школе. Извештај о реализацији активности у оквиру пројекта и спровођењу дисеминације поднели су Вера Петровић,  Далибор Бокан и др Давор Јанковић. Дисеминације су спроведене у школама, на часовима одељењског старешине, састанцима актива Здравствене неге, седницама Наставничког већа, а пројекат је такође дисеминиран у здравственим установама, другим школама ( Косовска Митровица, Суботица, Зрењанин, Сомбор, Београд, Књажевац, Ниш), гостовањима у медијима и израдом и промоцијом рекламног материјала (флајери, плакати, балони, беџеви, билборди-лед екрани). Такође, прелиминарна варијанта елабората једногласно је усвојена. Усвојени су предлози допуне: формулација резимеа, истицање кључних речи, допуна закључка и формулација назива наставних јединица предложеног предмета Геријатрија и нега геријатријске популације.  Договорено је да се активности и подељена задужења у попуњавању мобилити тул апликације обаве до петка. Под тачком Разно - договорено је одржавање наредног састанка у Крагујевцу. Дат је предлог да се на наредној секцији Здравствене неге пројекат презентује од стране представника све три школе, чланице Конзорцијума. Након радног дела састанка, чланови Еразмус+ тима у пријатној атмосфери су разговарали о потешкоћама и добробитима у реализацији овог пројекта. 

11. јул 2022.

Посета Медицинској школи "Милутин Миланковић", у Београду, у оквиру пројекта "Геријатрија", протекла је у одличној атмосфери. Уз заиста срчану  добродошлицу, наставнице Светлана Станојевић и Тања Ђорђијоски представиле су пројекат колективу школе. Након презентације дискутовало се о пројекту и могућностима за реализацију неких нових пројеката. Промоцији су присуствовала још два члана Еразмус+ тима школе: Јелена Милосављевић и Ана Мицић.

У Медицинској школи "др Миодраг Лазић" у Нишу, промовисан је Еразмус+ пројекат Геријатрија. Промоцију су одржале наставнице Татјана Живковић, Светлана Станојевић и ученице Јана Пауновић и Нађа Антуновић. 

27. јун 2022.

У сарадњи са Црвеним крстом Зајечар  представници нашег тима представиле су пројекат Геријатрија Клубу 65+.  Ученице су мериле гликемију и указале на значај физичке активности и пренели су искуства из Немачке везане за физичку активност.

30. јун 2022.

Представници нашег тима Светлана Станојевић и четири ученице представиле су реализовани пројекат Геријатрија члановима Удружења старијих у просторијама општинске организације Црвеног крста Бољевца. Било је дивно дружење.

09. јун 2022.

"У младости медицина ваља да помаже природи, у старости да јој се одупире." 

08. јун 2022.

Киша нам је мало пореметила планове али нас није отерала. Настављамо сутра. Видећете нас у центру града. 

Упознавање локалне самоуправе и грађана Зајечара са Еразмус+ пројектом “Геријатрија”. Медицинска школа вас позива на дружење и учење. 

Трг ослобођења (преко пута Музеја) од 19.00 сати, среда 08. јуна 2022. године

30. мај 2022.

Ученице Медицинске школе у Зајечару, одељења М42 Теодора Страиновић и Кристина Ђорђевић, које су учествовале у Пројекту „Геријатрија“, су дана 30. 05. 2022. године, презентовале су ученицима одељења Мсв 14 на часу географије поменути пројекат. Било је присутно 30 ученика. Сви су са великом пажњом саслушали излагање. Пратили су и презентацију.  На крају су постављали питања, на која су добили веома опширне и јасне одговоре везане за Пројекат.

Ивана Јеремић, наставник  Географије

27. април 2022.

Јављање из Лајпцига

Дана 27. априла, организовали смо видео-позив из Геријатријског дома у Лајпцигу. Уз дозволу управе Геријатријског дома, ученици и наставница су нам се обратили преко мобилних телефона и одговарали су нам на постављена питања. 


17. април 2022.

Жеља за знањем пронађе пут - савлада препреке!

БЛОГ "ГЕРИЈАТРИЈА"

 Након седмице проведене у изолацији и јучерашњег негативног теста на Ковид-19, ученице Медицинске школе и наставница Здравствене неге коначно су отпутовале у Немачку. Теодора Страиновић, Хелена Војнић, Кристина Ђорђевић, Теодора Кнежић, Јана Пауновић, Нађа Антуновић и проф. Светлана Станојевић боравиће 14 дана у граду Шкојдицу, у коме ће обављати праксу у геријатријској установи по унапред утврђеном плану. Реч је о Еразмус+ пројекту "Геријатрија". 

Тај пројекат је наша школа започела још 2019. године, а синоћ је стигао до тачке мобилности која је централна активност пројекта.

    Веома смо радосни што смо стигли до ове тачке из више разлога. Структура Пројекта је сложена, а директор наше школе др Давор Јанковић је координатор за још две медицинске школе - учеснице. Еразмус+ тим наше школе иначе је имао (има и даље) мноштво препрека у виду честих промена протокола путовања, попуштања и враћања строгих мера заштите од Ковида итд. Такође, детаљно и редовно припремамо документацију која покрива сваки корак реализације. То је нашој школи први пројекат овакве врсте и зато је процес тежи, али је задовољство веће. 

Наш Еразмус+ тим у саставу: директор школе, др Тања Ђорђијоски, Ленче Радосављевић, др Јелена Допуђа, Александра Јовановић, Татјана Живковић, Ирена Лилић, Ана Мицић, Ивана Јеремић, Данијела Ђорђевић, шеф рачуноводства Елизабета Ристић и секретар Миодраг Стојчић редовно прати активности одасланих представника наше школе и жељно ишчекује да стигну и сместе се у кампус где ће боравити све до 30. априла. (У тренутку писања овог текста пролазе кроз Словачку). 

Већ од сутра учесници мобилности ће имати ретку могућност да се упознају са здравственим системом, организацијом рада на геријатрији, сестринским процедурама у нези старијих особа и здравствено-васпитним радом са старим особама. Наставник-пратилац ће током боравка пружати психолошку и едукативну подршку ученицима, одржаваће комуникацију са школом и родитељима и усвојиће европске медицинске процедуре и методе подучавања.

    Ученицима су пре мобилности организоване језичке, географске, историјске, ИКТ припреме за одлазак на мобилност у виду радионица. Такође, током мобилности ученици ће бити у могућности да упознају културно-историјске знаменитости тог дела Савезне Републике Немачке.

Сва своја искуства објављиваће на овом блогу, те све заинтересоване позивамо да редовно прате блог од данас па до 30. априла 2022.

БЛОГ "ГЕРИЈАТРИЈА"

Поводом реализације Еразмус+ пројекта, у Новом Саду 9. и 10. децембра 2021. год. организован је састанак на коме су допуњене и утврђене заједничке активности. Састанку су присуствовали директори школа које чине конзорцијум пројекта "Геријатрија":

1. Медицинска школа "7. април" - Нови Сад

2. Медицинска школа Зајечар

3. Медицинска школа са домом ученика "Сестре Нинковић"

Нашу школу представљао је директор Давор Јанковић.

23. 09. 2021.

РЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА ЗА УЧЕШЋЕ У ЕРАЗМУС+  КА102 ВЕТ ПРОЈЕКТУ “ГЕРИЈАТРИЈА”


Конкурс за ученике Медицинске школе за учешће у Еразмус+ КА102 ВЕТ пројекту “Геријатрија” био је отворен од 13. 09. до 17. 09. 2021. године и у том периоду су ученици предавали пријавни формулар и мотивационо писмо. Од 19. 09. до 23. 09. 2021. наставници предмета Здравствене неге дали су своје мишљење у вези са пријављеним кандидатима попуњавајући унапред припремљен упитник. Наставник енглеског језика и педагог школе дали своју процену комуникационих вештина. Пријављени кандидати су радили и тест информатичке писмености. Комисија за селекцију учесника након прегледање конкурсне документације и бодовања утврдила је ранг листу кандидата.

На конкурсу за ученике пријавило се осам (8) ученика, трећег и четвртог разреда образовног профила медицинска сестра – техничар.

Ученици који су на прошлом конкурсу испунили услове, имали су рок да до  почетка састанка комисије 22. 9. 2021. године са почетком у 18 часова, потврде да испуњавају услов кој је постављен од стране  партнера из Немачке.

Комисија:

др Гордана Јанковић, Дејан Јеленковић, Ана Мицић и представник Ученичког парламента, Давид Рајић

КОНАЧНА РАНГ ЛИСТА
Мотивационо писмо

КОНКУРС 2020/2021.

Eразмус+ пројекат „Геријатрија“ биће реализован током школске 2021/2022. године. Одобрен је за финансирање у оквиру Еразмус+ програма Европске уније као компонента КА102 – ВЕТ Пројекти мобилности у области стручног образовања и обука. Медицинска школа Зајечар је подносилац пројекта у име конзорцијума са Медицинском школом „7. април” из Новог Сада и Медицинском школом са домом ученика „Сестре Нинковић” из Крагујевца. Пројекат је проистекао из заједничких потреба школа конзорцијума као што су: унапређивање наставног процеса, компетенција наставника и ученика, подршке ученицима, успостављање и развијање сарадње са другим институцијама у земљи и Европској унији које се баве образовањем и обуком стручног кадра у области здравства. 

📢Презентација Еразмус+ пројекта

🧿 Представљање пројекта

🧿 Циљеви Eразмус+ пројекта „Геријатрија“

🧿 Конкурс за ученике

🧿Конкурс за наставнике