Догађаји 2022/2023

ЧАС: „Лековите биљке и чајеви“

Светски Дан заштите животне средине се сваке године обележава 5.јуна. Ове године обележили смо га интердисциплинарним приступом једном часу биологије. Час под називом „Лековите биљке и чајеви“ реализован је у одељењу 1. године, смера санитарно еколошки техничар, а уз консултације са професорком хемије Аном Мицић, професорком биологије Данијелом Ђорђевић, професорком латинског језика Ленче Радосављевић и професорком географије Иваном Јеремић. Ученици су присутне наставнике повели на једно занимљиво путовање кроз историјат употребе чаја и његово географско порекло, упознали су их како и када се беру лековите биљке, како се суше и како сви ми можемо код куће да направимо неки чај од лековитих биљака. Затим су нам испричали о хемијском саставу чаја и бенефитима које нам чај доноси, упознали су нас са етимологијом латинских назива појединих лековитих биљака... На крају су нам показали до којих су све података током истраживања дошли када је у питању симболика биљака и њихово појављивање у народним песмама и књижевним делима. Сазнали смо и нешто више о обредима и магијском деловању лековитих биљака, биљкама у уметности и предузетништву.

Данијела Ђорђевић, наставник биологије

22. април 2023.

Светски дан планете земље

Дан су обележили ученици одељења М22 и ментор Марија Радосављевић. професор биологије.

Svetski dan planete Zemlje-biologija

ФАРБАЊЕ ЈАЈА 

Ученици одељења Пс43 су заједно са корисницима установе за дневни боравак деце и омладине ометене у развоју "Oблутак" фарбали јаја за Ускрс. 

Ана Марковић, наставник Здравствене неге

07. април 2023. године

АКТИВНОСТИ ОДЕЉЕЊА ПС43

Дана 7. 4. 2023. године су реализоване различите активности у  Медицинској школи у Зајечару са корисницима установе за дневни боравак деце и омладине  ометене у развоју “Облутак“.  Заједнички рад ученика образовног профила: педијатријска сестра-техничар одељења ПС43 са корисницима  установе за дневни боравак деце и омладине ометене у развоју “Облутак“  реализовали су следеће радионице:

Ове активности су имале за циљ да развијају способност сарадње са другом децом, уважавање личности детета, стицање искуства о природи и очување животне средина, подстицање, препознавање садржаја на слици и склапање слагалице. Кроз наведене активности  ученици Пс43 заједно са  корисницима из “Облутка“ су упоређивали и препознавали сличности и разлике код годишњих доба, а при том развијали и тимски рад. Задаци:

Ученици одељења Пс43 су користећи информационе технологије одштампали слику везану за пролеће. Задатак је био да кроз слику корисницима приближе карактеристике пролећа. Након тога је ученица је говорила песму о пролећу.

Тимски рад ученика одељења Пс43 је направио слагалицу од папира  са темом весници пролећа. Након тога су сви заједно склапали слагалице.

У овој радионици ученици су користили природне материјал е (земљу,саднице цвећа,воду) и заједно садили цвеће како би обогатили перцептивна искуства о природи и подстицали интересовања за очување природе.

Ана Марковић, наставник здравствене неге

Март - месец борбе против рака

У свету је, према проценама Светске здравствене организације и Међународне агенције за истраживање рака за 2020. гдину, регистровано око 10 милиона смртних случајева од свих локализација малигних тумора. У Србији је током 2019. године од свих малигних тумора оболело 42.290 особа (22.544 мушкараца и 19.745 жена). Мушкарци у нашој средини највише су оболевали од рака плућа, колона, ректума и простате. Код жена малигни процес је најчешће био локализован на дојци, плућима, колону, ректуму и грлића материце.

У нашој земљи на скрининг рака дојке позивају се жене старости од 50 до 69 година. Мамографски прегледи предвиђени су да се раде свим женама наведеног узраста на две године. Скринингом на карцином грлића материце обухваћене су жене узраста од 25 до 64 године, које се апозивају на превентивни гинеколошки преглед и Пап тест једном у три године. Циљна група за тестирање на рак дебелог црева обухвата грађане оба пола старости од 50 до 74 година, који се једном у две године позивају на тестирање на скривено крварење у столици.

Ове године порука Светске здравствене организације је да је рак излечлив ако се открије на време. 

У нашој школи ова значајна тема обележана је израдом паноа, који је изложен у школи ради подсећања на важност примарне превенције у очувању здравља. ПАно су урадили ученици одељења М22 - Анђела Радуловић, Јована Павловић, Бојана Рилак. Њима су се прикључили ученици одељења Фа15: Душан Кузмановић, Виктор РАдивојевић, Ана Драгијевић. 

др Гордана Јанковић

наставник Хигијене и здравствено васпитање

Prezentacija dan zaštite vode.pptx

22. март 2023.

СВЕТСКИ ДАН ВОДЕ

Пoд слoгaнoм „Буди промена“ (Be the Change) Oргaнизaциja уjeдињeних нaциja oбeлeжaвa oвoгoдишњи Дaн вoдa, 22. мaрт, позивајући све државе, институције, организације и сваког појединца да пруже допринос убрзању промена за остварење заједничких циљева. „Није важно колико је промена мала или велика, свака је добродошла“, каже се у промоцији овогодишњег слогана. Заједнички циљеви дефинисани су у Агенди 2030, која укључује три димензије одрживог развоја: економски раст, социјалну инклузију и заштиту животне средине. Документ је усвојен на самиту Уједињених нација 2015. У његовој изради и усвајању учествовала је и Влада Србије. Чинило се да је 15 година реалан рок за достизање укупно 17 циљева. Да не набрајамо све, подсетићемо на неке: свет без сиромаштва и глади, смањење неједнакости, мир, правда и снажне институције, достојанствен рад и економски раст… Шести циљ Агенде је „чиста вода и санитарни услови – за све“. Осам година после усвајања Агенде као универзалне стратегије, ОУН позива све државе потписнице и сваког појединца да се ангажују на убрзавању промена. Јер, 2030. је све ближе, а зацртани циљеви су веома далеко од остварења. Како у другим сферама, тако и у области производње и дистрибуције здравствено исправне воде за пиће и услуга канализације и санитације.

извор: Удружење водовода и канализације Србије

Наша школа је бројним активностима обележила овај дан. Ученици одељења ФА15 са својим ментором разговарали су о значају воде, припремили су презентацију за школски монитор и направили пано. 

ученици: Дејан Савић, Лука Станојевић, Урош Цанић

ментор: Марија Радосављевић, проф. биологије

21. март 2023

СВЕТСКИ ДАН ПОЕЗИЈЕ

Организацијa Уједињених нација за образовање, науку и културу (УНЕСКО) је 1999. године у Паризу, 21. март прогласила Светским даном поезије. Обележавање овог дана има за циљ да се кроз песнички израз подрже језичка различитост и језици који су угрожени. Промоција читања и писања, објављивања и проучавања  поезије у језичким заједницама широм света јесу начини да се обележи овај дан, а све с намером да се ода признање националним, регионалним и интернационалним поетским покретима. УНЕСКО је проглашење Светског дана поезије препознао као могућност и начин да се изрази јединство у креативности људског ума. Захваљујући поезији откривамо да појединци свуда у свету деле иста питања, мисли и осећања.

извор: Школски календар сећања

Наши ученици  су пригодно обележили дан, заједно са библиотекаром школе и наставницом Српског језика и књижевности.

20. март 2023.

ДАН ВОДЕ

У понедељак, 20. 03. 2023. ученицима одељења М22, М23, Мсв24 и Фа25, одржано је предавање о значају воде и мерама штедње. Предавање су одржали представници Завода за јавно здравље Тимок. Након предавања, реализован је Кахоот квиз са интересантним питањима. Ученици су показали изузетно знање. Ученици и наставници који су присуствовали овом предавању високим оценама су оценили избор теме, начин реализације активности, као и саме предаваче.

Обележавање Дана воде настављено је израдом флајера са порукама и изрекама у вези воде. У изради су учествовали ученици одељења Фа25 и професорка биологије Данијела Ђорђевић. Флајери су постављени у холу школе и наставничкој канцеларији.


Данијела Ђорђевић, наставник биологије

НАЦИОНАЛНЕ МАЊИНЕ У ДЕМОКРАТИЈИ

Наши ученици представници Ученичког парламента, од 17. до 19. марта присуствовали су семинару организован у хотелу Србија Тис у Зајечару. Ово је био почетни семинар за пројекат "Млади у покрету" при организацији "Зајечарске Иницијативе".  Семинару су присуствовали Јована Јовановић , Урош Лаловић  и Милица Јотов

Стекли су нова знања о демократији и њеној важности. 

Њихов пројекат се зове "Националне мањине у демократији" и у склопу тог пројекта планирају разне активности.

17. март 2023. 

"Планирање каријере и улазак у свет рада"

У петак, 17. марта ученици одељења Фа44, су са професорком грађанског васпитања, Зорицом Јовић, посетили Националну службу за запошљавање. Том приликом су у оквиру теме "Планирање каријере и улазак у свет рада" упознати са могућностима које нуди Национална служба за запошљавање. Стручни консултант, Марија Поп Манић, одговарала је на сва питања заинтересованих учесника. 

15. март 2023.

ИЗЛОЖБА "Цркве брвнаре Епархије Тимочке"

Ученици Медицинске школе, одељења  М11 и М13,  су 15.03.2023. са професоркама Анкицом  и Иваном Јеремић посетили Историјски архив „Тимочка крајина“ у Зајечару.

Циљ посете је био разгледање изложбе фотографија „Цркве брвнаре Епархије Тимочке“ али и упознавање са културним благом ове институције. 

Ученици су били веома заинтересовани и посета је протекла у лепом расположењу.

Ивана Јеремић, наставник Географије

ПРОЈЕКАТ: Како пружити реанимацију

Канцеларија за младе Зајечар уз подршку Фондације Ана и Владе Дивац подржали су 13 иницијатива неформалних група младих и њихове идеје. Међу тим идејама био је пројекат Ђачког парламента наше школе. Назив пројекта је Како Пружити Реанимацију. Овај пројекат је нашој школи обезбедио лутку за КПР (кардио пулмоналну реанимацију).Поред лутке по пројекту добили смо и лабораторијско посуђе и апаратура за лабораторију. На пројекту су радили Милица Јотов, председник Ђачког парламента. Софија Мунћан, Андријана Алексић, Јована Бађикић и Милош Ђорђевић.

8. март 2023. 

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЖЕНА

Идеја за обележавањем Међународног дана жена појавила почетком 20. века у доба брзе индустријализације која је често доводила до протеста због лоших радних услова. Жене запослене у индустрији су јавно демонстрирале 8. марта 1857. године у Њујорку због лоших радних услова и ниских плата. Овај дан је пре свега дан борбе за РАВНОПРАВНОСТИ и ПОШТОВАЊА,.

Секција за подизање културне свести је својом поруком честитала празник свим женама.


Ленче Радосављевић, наставник латинског језика

Национални дан књиге, 28. фебруар, акција ''Читајмо гласно''.mp4

28. фебруар 2023.

НАЦИОНАЛНИ ДАН КЊИГЕ

Поводом Националног дана књиге, 28. фебруара Друштво школских библиотекара Србије, организује шести пут акцију ''Читајмо гласно''.  Песму Суматра, Милоша Црњанског чита Јована Јовановић Фа34.

Избор песме Александра Јовановић, наставник српског језика, снимак школски библиотекар Мирјана Куновчић

“Дан розих мајица”

Назив “Дан розих мајица” датира још из 2007.године, када је канадски ученик Чарлес Мек Нил претрпео вршњачко насиље у виду ругања и подсмехивања, а све то јер је на себи носио розе мајицу. Његови вршњаци нису знали да је он мајицу обукао у знак подршке својој мајци која је оболела од карционома дојке, те је дечак због тога прошао кроз низ непријатности у виду ругања, подсмеха и одбацивања од стране друштва. Подршку ученику су пружили активисти који су у знак подршке купили 50 розих мајица и поделили их Чарлесовим вршњацима. Овај гест је изазвао реакцију великог броја ученика који су самоиницијативно долазили у розим мајицама и тако исказали подршку и саосећање са дечаком.

Овај догађај је розе мајице сврстао у симбол борбе против вршњачког насиља и широм света је мотивисао како ученике,тако и њихове професоре да последњу недељу фебруара посвете овој теми. Тема се обрађује у виду радионица, разговора са ученицима, гледања видео материјала о насиљу, а све у складу са узрастом како би научили да пре свега препознају, а затим и да реагују на потенцијалне насилне обрасце понашања. Прва од активности коју су ученици одељења М31, са одељенским старешином, Татјаном Живковић , спровели, је исписивање порука подршке на симболичним мајицама и постављање у холу школе, уз позив свим осталим ученицима да оставе поруке подршке и на тај начин освесте значај овог догађаја.

Татјана Живковић, наставник Здравствене неге, разредни старешина одељења М31

 "Чувамо традицију апотекарства Тимочке крајине"

Сектор за фармакоинформатику и Сектор за маркетинг и развој Апотекарске установе Зајечар покренули су пројекат под називом "Чувамо традицију апотекарства Тимочке крајине", у оквиру кога је организована поставка историјски значајних експоната, посуђа и прибора, сакупљаних у претходна 2 века у апотекама широм Тимочке крајине.  Поставку експоната моћи ћете да посетите и погледате у апотеци "Лек" у Зајечару, сваког дана од 8:00 до 20:00 сати.  Као научно-наставна база, наша Установа је укључила у припрему поставке и ученике Медицинске школе у Зајечару, који су имали прилике да се информишу о историји апотекарства и науче како је изгледала израда лекова пре више деценија у апотекама нашег краја.

Захваљујемо се Медицинској школи на сарадњи и позивамо све заинтересоване да посете својеврсну историјску ризницу апотекарства Зајечара и околине.

Сектор за фармакоинформатику и Сектор за маркетинг и развој Апотекарске установе Зајечар

БИБЛИОТЕКА КАО ПРИЈАТЕЉ У УЧЕЊУ

У оквиру акције Матичне библиотеке "Светозар Марковић" – Библиотека као пријатељ у учењу, раду и напредовању наших ђака, ученици првог разреда (М11, Фа15, М13) су се 01 и 02. фебруара упознали са библиотекарима, њиховим начином рада и могућностима библиотеке. Виши библиотекар Боривоје Ђорђевић одржао је предавање о развоју и aктивностима библиотеке.

Мирјана Куновчић, школски библиотека

8. февруар 2023. 

ПРВА ПОМОЋ КОД УРГЕНТНИХ СТАЊА

У Дому ученика у Зајечару одржано је предавање са називом "Прва помоћ код ургентних стања".  Трибину је одржао Богдан Стојчић из одељења М21, а у сарадњи са наставницом др Тањом Ђорђијоски .

ВРШЊАЧКА ЕДУКАЦИЈА

Контрацепција је скуп метода и поступака које имају за циљ привремено спречавање настанка нежељене трудноће. Да би контрацепција била успешна потребно је познавати њене карактеристике, предности и мане. Ефикасност неких метода зависи од тога да ли се  правилно користе. 

Ученици наше школе одржали су два предавања са темама: „Полно преносиве болести” и “Контрацепција и методе контрацепције “ вршњацима у Гимназији . Предавање су одржали ученици одељења М31, Бузатовић Вељко и  Добромировић Милица. 

Циљ је да се истакне важност одговорног сексуалног понашања и употребе различитих метода контрацепције. Свим сексуално активним особама, а посебно младима, треба омогућити што адекватнији приступ информацијама о сексуалном и репродуктивном здрављу јер “Знање је моћ”.

02. фебруара 2023. 

БИБЛИОТЕКА КАО ПРИЈАТЕЉ У УЧЕЊУ

У оквиру акције Матичне библиотеке "Светозар Марковић" – Библиотека као  пријатељ у учењу, раду и напредовању наших ђака, ученици првог разреда (М11, Фа15, М13) су се 01 и 02. фебруара упознали са библиотекарима, њиховим начином рада и могућностима библиотеке. Виши библиотекар Боривоје Ђорђевић одржао је предавање о развоју и активностима библиотеке.

Мирјана Куновчић, школски библиотекар

31. јануар 2023. 


СВАКА ЦИГАРЕТА СМЕТА


Национални дан без дуванског дима ове године у свету се обележава под слоганом

“Свака цигарета смета”.

Циљ обележавања овог значајног датума у нашој школи је боље информисање ученика о штетности дуванског дима, буђење свести о штетности дувана, угрожавању људи из своје околине. Дан борбе против дуванског дима је обележен постављањем штанда испред

школе, дељењем промотивног материјала ученицима о штетном дејству и последицама употребе дувана Ову акцију су спровели Завод за јавно здравље Зајечар, ученици одељења М23 - чланови секције из хигијене коју води наставник Гордана Јанковић, у сарадњи са наставником здравствене неге Дејаном Јеленковићем Сваке године у свету услед употребе дувана превремено умре осам милиона становника,

од тога најмање милион непушача услед изложености дуванском диму. У Србији је током прошле године оболело од карцинома плућа око осам хиљада људи.Употреба дувана повећава ризик од следећих болести – рак бешике,дебелог црева и ректума, трахеје, бронха, опструктивне болести плућа, астме, хроничног бронхитиса, емфизема У Србији пуше сваки други мушкарац и свака трећа жена, а више од половине школске

деце већ су пушили. Одговори на питања пушача који размишњају да престану да пуше или су то већ одлучили могу се добити сваког радног дана од 11 до 14 часова позивом на број 080 020 0002 

Наставници др Гордана Јанковић и Дејан Јеленковић

XVII ЕВРОПСКА НЕДЕЉА ПРЕВЕНЦИЈЕ РАКА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ 2023. ГОДИНЕ

У Србији свакога дана најмање једна жена умре а четири оболе од рака грлића материце…

Од 2007. године, сваке године трећа недеља јануара се обележава као Европска недеља превенције рака грлића материце.   У нашој земљи овај значајан датум ће седамнаести пут заредом бити обележен  у периоду од 23-29. јануара 2023. године.

Европска недеља превенције рака грлића материце под слоганом: “Рак грлића материце – рак који можемо спречити” обележава се од 23. до 29. јануара 2023. године у циљу подизања свести жена о раку грлића материце и начинима превенције.

Рак грлића материце, и поред доказаних мера превенције, већ дуги низ година наставља да буде један од водећих узрока обољевања и умирања у женској популацији у нашој земљи. Имајући у виду да сваке године око 1.000 жена оболи и приближно 500 изгуби живот, не изненађује податак да се Србија налази на неславном петом месту у Европи по обољевању и умирању од ове болести која се може спречити. Већина ових случајева могла се спречити да је болест откривена у раној фази и да се на време приступило лечењу!

Превенција рака грлића материце обухвата:

1. примарну превенцију

2. секундарну превенцију

3. терцијарну превенцију

ПРИМАРНА ПРЕВЕНЦИЈА поразумева спречавање ХПВ инфекције, који представљају једну од најчешће преносивих полних болести. У Србији су регистроване две вакцине против ХПВ : двовалентна (16 и 18) и квадривалентна (6,11,16,18). Двовалентна вакцина је регистрована за примену код особа женског пола узраста 9-25 година. У нашој земљи ова вакцина је још увек на нивоу препоруке.

СЕКУНДАРНА ПРЕВЕНЦИЈА: подразумева скрининг који обухвата цитолошки налаз, ХПВ типизацију, колпоскопију и биопсију. Скринингом су обухваћене жене које немају симптоме болести.

ТЕРЦИЈАРНА ПРЕВЕНЦИЈА подразумева третман тј. лечење

Цитолошки преглед цервикалног брисa познатији као Папа тест, најважнији је део скрининга и контролише се једном годишње. Више од 99% карцинома грлића материце садржи један или више генотипова ХПВ вируса повезаних са развојем рака ( 50-60% ХПВ тип 16, 10-20% ХПВ тип 18). Ризик ХПВ инфекције расте 3% са сваким новим сексуалним партнером. Пренос инфекције остварује се директним контактом.

Фактори ризика који потпомажу настанак инфекције су: присуство локалне трауме, рано ступање у сексуалне односе, већи број партнера, пушење, примена контрацептивних пилула, имунодефицијентна стања. 

С обзиром на широку распрострањеност вируса у популацији, велика је могућност заразе. Употреба кондома не пружа потпуну заштиту од инфекцијеа али се свакако препоручује јер значајно смањује могућност преноса ХПВ инфекције. 

Свака жена треба да размишља о свом репродуктивном здрављу и да у току године одвоји дан када ће посетити свог гинеколога и искористити неку од доступних могућности превенције.

Редовни  гинеколошки прегледи, спровођење програма организованог скрининга и вакцинација против ХПВ, имају највећи значај у превенцији ове болести!

Поводом обележавања Европске недеље превенције рака грлића материце ученице одељења М31, Сара Микић и  Марија Соколовић направиле су презентацију на тему “Карцином грлића материце”. Презентација је приказана у холу школе током недеље обележавања. 

Наставнице здравствене неге : Татјана Живковић, Симић Весна, Јовановић Марина

извор: https://zzzzsbg.rs/xvii-evropska-nedelja-prevencije-raka-grlica-materice-2023-godine/

27. јануар 2023.

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ШКОЛСКЕ СЛАВЕ

Дана 27. јануара 2023. године свечано је прослављена школска слава. Резање колача је обављено у  Саборном храму.  Колачар ове године је била Јелена Милосављевић, наставница физичког васпитања.  Директор наше школе др Давор Јанковић, садашњи колачар, обратио се наставницима пригодним речима и наградио је наставнике који су допринели унапређењу наставе и промоцији школе.

12. јануар 2023.

СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ НАСТАВНИКА

У нашој школи je у среду, 12. јануара 2023. године, одржан семинар на тему „Зашто зебре немају чир“. Аутори и реализатори стручног усавршавања биле су Тамара Ђорђевић Николић, дипломирани психолог и Љубица Лалић, дипломирани биолог. Присутно је било 30 наставника. Избор теме стручног усавршавања наставника резултат је процене слабих страна које су препознате од стране стручних већа наше школе, а у сарадњи са педагогом и директором. План је да се у току ове школске године наставницима омогући још један акредитовани семинар. 

Што се тиче стручног усавршавања у установи, наставницима су формално или неформално доступне обуке о раду на Гугл платформи, угледни и огледни часови, учешће у школским пројекатима, предавања у организацији локалних институција са којима сарађујемо и друго.

Ленче Радосављевић, наставник латинског језика

Наша професорка физичког васпитања, Јелена Милосављевић, за све нас је направила новогодишњи рам. Да ли сте се усликали?

ЖЕЛИМО ВАМ СРЕЋНУ НОВУ ГОДИНУ!


ВРШЊАЧКА ЕДУКАЦИЈА НА ТЕМУ СИДА

СИДА је неизлечива болест која се едукацијом може превенирати и ставити под контролом. Светски дан борбе против СИДЕ традиционално се обележава 1. децембра, али се током године о овој теми мало разговара. Наставнице Медицинске школе Јасенка Милосављевић и Ирена Лилић су дошле на идеју да кроз вршњачку едукацију цео месец децембар посвете овој теми. Организовале су и едуковале ученике виших разреда да презентују предавање на тему СИДА како би обавили вршњачку едукацију у свим одељењима првог разреда. Вршњачка едукација је обављена на часовима Одељењског старешине у одељењима М11, М12, М13, СЕТ 14 и ФА15.

 Циљ је да се кроз вршњачку едукацију подигне свест о ХИВ инфекцији и развоју болести СИДЕ, као и да се истакне значај познавања и поштовања мера превенције којима се спречава ширење инфекције. 

Након вршњачке едукације ученици су на крају добили да попуне кратак евалуациони упитник: „Колико знам о ХИВ-у/АИДС-у“ како би проверили своје знање и успешност едукације. Ученици су били активни и наводе да им се свиђа овакав вид едукације.

 Ученици који су спровели едукацију у виду предавања су ученици одељења М21: Теодора Ђорђевић, Јања Живковић, Урош Лаловић, Александар Ристовић, Богдан Стојичић и Лука Стојкановић, а из одељења М42 Анђелија Господиновић. 

Наставнице Медицинске школе:  Јасенка Милосављевић, Ирена Лилић

28. децембар 2022.

КРЕАТИВНА РАДИОНИЦА

У оквиру креативне радионице верске наставе, у којој су учествовале ученице наше школе и Гимназије, од рециклираних материјала, настале су дивне огрлице.  Имали смо прилику да на практичном примеру научимо да уз мало труда и воље све може да се промени на боље. Као што су од старих мајица настале ове лепе огрлице, тако и ми  можемо да променимо наше лоше навике, можемо да се украсимо врлинама и добрим делима, и  бићемо бољи, онакви какви треба да будемо.

Посебно морамо да похвалимо наше другаре из четвртог разреда ОШ. "Десанка Максимовић" који су били ту у својству предавача.

Анкица Голубовић, вероучитељица

26. децембар 

НОВОГОДИШЊА ПРЕДСТАВА

Секцији за подизање културне свести Медицинске школе ових дана у центру пажње била је новогодишња представа. Наши ученици су бројној дечици улепшали  доделу пакетића. Интересантна и поучна је била прича о Евици неваљалици која је постала добра девојчица.

Ове године, чланови наше секције су представу одиграли 3 пута: у нашој школи, у Техничкој, и у ОШ "Д. Максимовић".

Ученици учесници: Миња Јовановић, Даница Ђенић, Јелена Спасић, Јована Спасић, Ана Јанкуцић, Даница Димитријевић, Милан Максимовић, Андрија Вељковић, Нађа Цветановић и Никола Марковић.

Наставници: Стеван Јовановић, Александра Јовановић, Ленче Радосављевић

САПУНИ ЗА ПРОДАЈУ - хуманитарна акција

Ученици 4. разреда, смера- Фармацеутски техничар, одлучили су да наставе акцију прикупљања средстава за помоћ малој Николини. Самостално су организовали прикупљање новца за набавку материјала и израдили сапуне за продају, како би помогли лечење Николине у иностранству. Сапуне су израдили од провидне глицеринске базе, са додацима парфемских и етарских уља, арома за колаче, боја за колаче и мица козметичких боја, као и шљокица и декоративних елемената који ће обезбедити и феноменалан изглед. Сапуне можете поручити преко ученика одељења Фа44 или преко странице школе, која ће вас повезати са њима. Хвала вам, драги ученици, на вашој хуманости, јер је то једна од вредности које чине доброг медицинског радника а то је оно чему тежимо ми као Медицинска школа. Прикупљено је 18500 динара. Сва средства су уплаћена на рачун Фондације “ Буди хуман” , за Николину Јосић. 

Јелена Милосављевић и одељење ФА44

21. децембар 2022.

ХУМАНИТАРНИ ТУРНИР У ОДБОЈЦИ

Данас, 21.12., у сали за физичко васпитање Техничке школе, младост и хуманост на делу. Одличан одазив ученика свих средњих школа , на апел и у организацији Парламента ученика Медицинске школе. Хуманитарни турнир у одбојци, " ЗА НИКОЛИНУ", показао је да ови млади, енергични и пре свега хумани средњошколци могу све кад се удруже. 15 пријављених екипа надметало се целог дана, у одличном расположењу и правом спортском духу. Прво место освојила је екипа " Крем на леба", друго место "ОК творЗА", треће " Пчеларски приправници". Хвала: свим члановима екипа, судијама, др Мерлини Миљковић, члановима Парламента ученика Медицинске школе и наставницима физичког васпитања, који су учинили да овај догађај протекне у савршеној атмосфери... Сав прикупљен новац уплаћен је на рачун Фондације " Буди хуман" , за Николину. Ника, уз тебе смо....❤  

Јелена Милосављевић, Петар Зарков

14. децембар 2022.

ПОКАЗНИ ЧАС 


Чланови секције Прве помоћи и реалистичког приказа, наставнице Медицинске школе и директор др Давор Јанковић данас су посетили ОШ “Вук Караџић” у Великом Извору. Повод је био одржавање показног часа са темом “Збрињавање најчешћих повреда које се могу десити у школи”. Др Тања Ђорђијоски, др Мерлина Миљковић и наставник здравствене неге Татјана Живковић биле су у улози предавача, док су ученици симулирали повреде и збрињавање истих. Директорка школе Виолета Глишић, наставници и ученици били су изузетно срдачни и гостопримљиви. Мали другари су слушали и гледали са великим интересовањем. Постављали су паметна питања и покушавали да пробају неке од вежби које су видели. Надамо се да су уживали и да су пуно тога научили. До следећег сусрета!


Ученици:

Игњатовић Катарина, Корићанац Мила, Спасић Јована, Стефановић Ивона, Динић Лена, Мушатовић Нина, Тричковић Маша, Јојић Мара, траиловић Наташа, Тасић Милош, Алексић Матеја, Стојкановић Лука, Ристовић АЛександар, Милошевић Уна, Јанковић Софија, Станковић Невена, Станисављевић Хелена, Бајчета Кристина, Плевњак Ива и Спиковић Маријана.

08. децембар 2022.

ОГЛЕДНИ ЧАС ИЗ ЗДРАВСТВЕНЕ НЕГЕ


Огледни час из здравствене неге одржан је 07.децембра у одељењу М32.

Циљ часа је да објединимо и проширимо знања кроз панел дискусију на тему “Малолетничка трудноћа”. У питању је комплексан проблем који се може сагледати из више углова. Ученици су били у улози стручњака који поседују знања из области медицине, психологије, социјалног рада, права и представник цркве.  

Хелена Станисављевић, ученица М32 је била у улози модератора.

Кристина Бајчета, ученица одељења М32, говорила је  из угла психолога. Указала је на емоције, фрустрације, конфликте кроз које пролази малолетна особа која је затруднела. Говори и о последицама након прекида трудноће и шта се дешава ако реши да  задржи трудноћу. 

Јована Бугариновић, ученица одељења М31, указала је  на медицинске чињенице. Говорила је  о  необавештености младих о контрацепцији, о утицају трудноће на физичко здравље девојке и о последицама намерног прекида трудноће. 

Сара Петровић, ученица одељења М32, указала је  на поступак центра уколико дође до малолетничке трудноће. 

Никола Марковић,ученик одељења М31  је говорио из угла правника о поступку прекида трудноће у здравственим установама и наставку школовања. 

Кристина Благојевић, ученица одељења М31 појашњавала је  став цркве на задату тему. 

Након излагања ученичких радова приказан је кратак филм о девојци која је са 16 година остала трудна,како се та трудноћа завршила и које последице је на њен организам оставио намерни прекид трудноће.

Ми верујемо у друштво у којем свака девојка и сваки дечак имају безбрижну младост и могућност да се школују и развијају своје потенцијале. Желели смо да овај час буде корак ближе том циљу. Час реализовали Марина Јовановић, Татјана Живковић у сарадњи са Браном Ђорђевић и Анкицом Голубовић.

02. децембра 2022.

Митолошка основа “Антигоне”


Митолошка основа "Антигоне" је угледни час који неколико школских година уназад одржавају наставник српског језика и књижевности и наставница латинског језика. Ове године  су Мирослав Петровић и Ленче Радосављевић уз слике, мапе и породична стабла упутили ученике одељења М13 у садржај који је неопходно предзнање да би боље разумели лектиру  "Антигона".

Ученицима су се обратили и чланови драмске секције Милан и Андрија, који су прочитали стихове из трагедије "Краљ Едип". У току часа могло се научити значење многих старогрчких речи као што су строфа, антистрофа, стасимон итд. Ученици су сазнали ко је била Сфинга, а ко пророчица Питија. Упознали су и садржај трагичне трилогије која претходи "Антигони". Надамо се да ће их овај час подстакнути да лектиру доживе на прави начин и правилно схвате жртву из љубави.


Ленче Радосављевић, наставник латинског језика

Мирослав Петровић, наставник српског језика и књижевности

05. децембар 2022.

ONLINE SPEAKING CLUB

У организацији наставница Ленче Радосављевић, Јасмине Кладар и Слађане Петковић, а на позив наставнице Билјане Стојановске из ОШ "Јохан Хајнрих Песталоци" из Скопља, наши ученици су имали могућност да учествују у онлајн разговору на енглеском језику. 

Online speaking club је покренут од стране турске школе "İbrahim Cinkaya Sosyal Bilimler Lisesi". Први сусрет је био у понедељак поподне, када су се сви учесници упознали и договорили наредне кораке. Циљ ове ваннаставне активности је побољшање изговора и увежбавање комуникације на енглеском језику. Ученици - учесници су: Јована Јовановић ФА34, Спиковић Маријана М12, Митов Анастасија М12, Урош Лаловић M21, Миња Јовановић Фа15, Матејевић Анита М12, Рајић Анђела М12, Тара Савић Фа15, Милош Ђорђевић Фа25 и Павле Радукановић М22.

03. децембар 2022.

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Ученици образовног профила педијатријска сестра- техничар, одељења ПС43, кроз различите активности, са корисницима установе за дневни боравак деце и омладине ометене у развоју- "Облутак", обележили су Међународни дан особа са инвалидитетом. Активности које су реализоване су:

- Радионица: Сви смо једнаки

- Ликовна радионица

- Кулинарске активности

Ана Марковић, наставница Здравствене неге

01. децембар 2022.

СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ СИДЕ

Поводом Светског дана борбе против сиде, 1. децембра, под слоганом – „Изједначимо” наши ученици и наставнице позвале су на заједничким деловањем у окончању ове болести која је глобална претња.

Нагласиле су да са већим приступом превенцији, дијагностици, лечењу и нези особа инфицираних ХИВ-ом, инфекција може да се контролише. 

    Још увек не постоји лек којим би се вирус елиминисао из организма заражене особе али може да се спречи његово преношење. 

Акцију су организовале професорке: Марија Радосављевић, др Гордана Јанковић и др Мерлина Миљковић. Ученици: Мија Јовић, Анђела Ристић, Марта Златић. У оквиру Секције из Хигијене са здравственим васпитањем одељења М23, МСВ24 и ФА15. Акцији се придружио и наставник здравствене неге Дејан Јеленковић.



20. новембар 2022.

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕТЕТА

Ученици одељења М23 и Фа25 су са наставницом Данијелом Ђорђевић, на часовима грађанског васпитања урадили паное о правима детета где су илустративно представили одредбе из Конвенције о правима деце. Такође су разговарали о истинама и заблудама које се тичу дечјих права и исте илустративно представили. На овај начин су обележили Светски Дан детета, 20.11.

                                                                      Данијела Ђорђевић 

14. новембар 2022.

СВЕТСКИ ДАН ДИЈАБЕТЕСА 

Дијабетес је једна од најчешћих масовних  хроничних незаразних болести.  Број оболелих од дијабетеса у свету је око  537 милиона. Што би значило да свака  10. особа има дијабетес. Од тог броја Дијабетес тип 1 има око 1,2 милиона деце. У Србији, према процени  Института за јавно здравље Србије "Милан Јовановић Батут" број оболелих од дијабетеса је око 770.000 тј. 12 % становништва. При томе, према проценама домаћих експерата половина од броја  тј. око 300.000 особа нема постављену дијагнозу и није свесна своје болести.  Број особа са типом 2 дијабетеса је много већи 95 %, док 5 % становништва има Тип 1 дијабетеса и то су углавном деца. Дијабетес не боли, често се открије тек када су наступиле компликације.

Чак 1/3 болесника у моменту постављања дијагнозе има  једну или више касних компликација дијабетеса. Kонтинуираном  едукацијом здравствених радника и особа са дијабетесом омогућава се рано откривање дијабетеса, спречавање компликација и добра контрола болести. 

14.11. је дан који се свуда у свету обележава као Светски дан борбе против дијабетеса.

Овај дан је идеална прилика да се подигне свест о овој болести и пружи подршка милионима особа који се сваког дана суочавају са дијабетесом.


Јасенка Милосављевић, наставник здравствене неге 


ПРОЦЕНА РИЗИКА ОД ДИЈАБЕТЕСА

14. новембар 2022.

СВЕТСКИ ДАН ДИЈАБЕТЕСА

Дијабетес у слици и речи. Постер одељења М23, поводом обележавања Светског дана дијабетеса, осмислили: Станковић Никола, Поповић Анђела, Лупуловић Александра и Ранђеловић Катарина. 


"ЕДУКАЦИЈОМ ЗА БОЉЕ СУТРА"

Презентацију израдили ученици одељења М31, уз помоћ професорке биологије, Марије Радосављевић.


Dijabetes.pptx

УГЛЕДНИ ЧАС БИОЛОГИЈЕ

Угледни час биологије одржан је 7. новембра у одељењу Фа25. Циљ часа је био да се покаже да је могуће обновити градиво и припремити се за тест кроз игру и квизове.  Главне активности су биле:

Ученици су радили у групама. Начин рада је одлично прихваћен јер се тако развија и сарадња и такмичарски дух. Ученици су изложили моделе молекула ДНК које су сами направили и при том показали креативност.

Данијела Ђорђевић, наставник биологије


ПРЕДАВАЊЕ О ЛИЧНОЈ ХИГИЈЕНИ

Ученици одељења Сет 14 су, уз помоћ наставница: др Мерлине Миљковић и Радмиле Николић, израдили презентацију о личној хигијени. Одржано је предавање и приказана је презентација у интернату школе " Јелена Мајсторовић“. 

Погледајте слике.

НАШИ УЧЕНИЦИ - НАША РАДОСТ

Теодора Констандиновић, наша ученица другог разреда, своје школовање је организовала у два правца: у Медицинској школи и у средњој музичкој школи на одсеку флауте у Неготину. Прочитајте текст који говори о насмејаној девојци ведрог духа која скромно говори о себи, породици и професорима. 


ИЗВОР: https://www.ngportal.rs/teodora-konstandinovic-kada-nesto-mnogo-zelis-nista-nije-nemoguce/

НАШИ УЧЕНИЦИ - НАША РАДОСТ

Ученица Медицинске школе, Мушатовић Нина, учествовала је у пројекту "Светионик знања" у организацији ТОЦ-а. Са својом екипом, коју су чиниле две ученице из Гимназије: Ристић Петра и Никић Милица и једна ученица из Економско- трговинске школе, Теодора Максић, освојиле су друго место на републичком нивоу. Пројекат који су осмислиле "CampKing", услед великог интересовања, донео им је понуду да свој пројекат и реализују. Браво, девојке. Оне ће захваљујући ангажовању у пројекту новогодишње празнике провести у Охриду. Честитамо девојкама и желимо им леп провод!

„Светионик знања“ је пројекат који спроводи Асоцијација за Афирмацију Културе – АСК (afirmacijakulture.org) а који подстиче средњошколце да кроз креативан и поучан вишемесечан рад савладају основе писања пројеката као и презенетовање истих.

Пројекат „Светионик знања“ представља такмичење 60 средњошколаца из 15 локалних заједница подељених у тимове. Сваки тим чини четворо средњошколаца. Уз стручно вођење ментора и координатора из омладинске организације, тимови ће радити на осмишљавању идеје која ће унапредити живот у њиховој средини. Теме на које ће се осмишљавати пројекти су: туризам, јавно здравље, екологија, друштвени активизам и култура и уметност. На пројекту учествује 15 градова из Републике Србије. 

Kо може бити млади лидер у заједници?

Kамп са називом "Ко може бити млади лидер у заједници" ће се одржати од 09.  до 14. октобра у Планинарском дому Дојкинци. На овом кампу ученици ће имати прилику да се упознају и повежу са 30 младих људи из Тимочке крајине са различитим животним искуством и различитим могућностима али са заједничком жељом за креирањем промена. Током 6 дана, кроз бројне радионице, игре и тренинге обрадиће теме попут  дискриминације, људских права, толеранције, солидарности, емпатије, прихвтања и инклузије, једнаких могућности, партнерства, активног грађанства, различитости, креативности, облика комуницирања и менталног здравља. Из наше школе у радионицама учествују ученици:

Јована Јовановић, Садета Јанковец, Вања Милојковић, Неда Ивковић, Милица Стојменовић, Анастасија Стевић. Маријана Спиковић, Анђела Станојевић, Ива Плевњак

Огњен Васиљевић и Нина Миленковић.

ДЕЧЈА НЕДЕЉА

У оквиру обележавања дечје недеље ученици Медицинске школе одељења Пс43 заједно са представницима ђачког парламента (ученице одељења М41 и Мсв24)  и учеником одељења М31 су обишли кориснике у Облутку.  И том приликом су заједно обележили дечју недељу под слоганом: Шта детету треба да расте до неба? Корисници Облутка и ученици Медицинске школе су заједно радили радионице а након тога су заједно певали и свирали.

Ана Марковић, наставник здравствене неге

03. октобар 2022.

ДЕЧЈА НЕДЕЉА

Дечју недељу која се реализује под слоганом "Шта детету треба да расте до неба" обележили смо кроз низ активности у којима су учествовали ученици одељења Пс43 и ученици осмог разреда из ОШ "Хајдук Вељко" у Звездану. Наставнице географије и здравствене неге Ивана Јеремић и Ана Марковић, ученицима су организовале сусрет, радионице и предавање. Најпре су се упознали, а затим су наши ученици одржали предавање на тему "Здрава храна - правилна исхрана". Након предавања одржали су још две радионице: "Дрво проблема" и "Направи свог срећног смајлића".

На крају овог дивног дружења сви заједно су обишли основну школу у Звездану.


 


Ана Марковић, наставник здравстевене неге

Ивана Јеремић, наставник географије

СВЕТСКИ ДАН СРЦА.pptx

29. септембар 2022.

Светски дан срца

Светски дан срца 29. септембар. обележен је у четвртак 29.09.2022. године. Ове године Светски дан срца, 29. септембар 2022. године, обележава се под слоганом: „Свим срцем за сва срца”. Светски дан срца је прилика да сви размисле како да најбоље допринесу развоју човечанства, очувању природе и свог менталног здравља.  

Активности:

1. Израда презентације на тему Светски дан срца

2. Израда паноа у холу школе

У обележавању Светског дана срца учествовали су ученици одељења М42: Анђелија Господиновић, Јована Марковић, Слађан Пуловић и Вања Вајлар. Наставнице Здравствене неге: Никодијевић Радомирка, Живановић Дајана, Николић Силвија

„ПОЛНО ПРЕНОСИОВЕ БОЛЕСТИ И КОНТРАЦЕПЦИЈА“

У циљу едукације, васпитања и преношења правих вредности у нашој школи је током септембра месеца одржано предавање „Полно преносиве болести и контрацепција“ ученицима свих разреда. 

Промоција репродуктивног здравља младих посебно је потребна из више разлога. Најважнији су пораст учесталости сексуалне активности током адолесценције, раширеност ризичног понашања међу младима, интензивно одлагање рађања, пасиван однос родитеља према сексуалности и заштити репродуктивног здравља њихове деце, одсуство системских решења везаних за едукацију у овој сфери, недовољна прилагођеност здравствене службе потребама младих везаним за заштиту репродуктивног здравља. 

Предавање су одржали ученици одељења М31 (Бузатовић Вељко, Добромировић Милица, Тодоровић Љубица, Тодоровић Милица, Марковић Никола, Соколовић Марија, Микић Сара,Думнић Теа, Бугариновић Јована, Лазаревић Тања, Благојевић Кристина, Миленковић Кристина, Костадиновић Ивана, Јовановић Јована, Бошњаковић Марија и Папоровић Микаела) уз активно учешће др Љубице Милошевић, доктора специјалисте гинекологије и акушерства, др Гордане Јанковић, наставника хигијене и здравственог васпитања и наставника здравствене неге: Симић Весне, Живковић Татјане и Јовановић Марине. Предавање је било интерактивно, тако да су ученици показали велико интересовање, постављали су питања и учествовали су у дискусији.

26. септембар 2022. 

Светски дан контрацепције

Свeтски дан кoнтрацeпциje сe oбeлeжава  26. сeптeмбра. Кампања je пoкрeнута 2007. гoдинe на глoбалнoм нивoу, са циљeм да сe истакнe важнoст упoтрeбe различитих мeтoда кoнтрацeпциje и oдгoвoрнoг сeксуалнoг пoнашања такo да сe oмoгући свим сeксуалнo активним oсoбама, пoсeбнo младима, инфoрмисан избoр o њихoвoм сeксуалнoм и рeпрoдуктивнoм здрављу.

Употреба контрацептивних средстава, поред тога што спречава нежељену трудноћу, такође штити и од полно преносивих инфекција.

Право на сексуално и репродуктивно здравље представља једно од основних људских права, које подразумева да је људима омогућено да остварују безбедне сексуалне односе на задовољство оба партнера, да не доживљавају принуду и насиље, да не страхују од инфекција и трудноће, као и да могу да контролишу плодност на начин који не изазива неповољне или опасне последице.

Данас су Гордана Јанковић и Татјана Живковић одржале предавање на тему “Контрацепција и полно преносиве болести”. Циљ је да се истакне важност употребе различитих метода контрацепције и одговорног сексуалног понашања. Свим сексуално активним особама, а посебно младима, треба омогућити што адекватнији приступ информацијама о сексуалном и репродуктивном здрављу.


Успех наших ученика

Ученица наше школе Нина Мушатовић је део тима који је осмислио пројекат под називом ,CampKing“ у циљу развијања туризма на Краљевици. Овим пројектом конкурисале су у оквиру манифестације "Светионик знања" и освојиле су прво место. Финале манифестације одржаће се у Чачку 7. и 8. октобра 2022. Честитамо!

22. септембар 2022.

Историјски архив "Тимочка Крајина"

У четвртак, .22. 09. 2022. ученици одељења Сет 14, су са професорком Иваном Јеремић, посетили Историјски архив "Тимочка Крајина". Циљ посете је био упознавање са демографским изворима.

Ученици су добили информације о: настанку,  раду, врстама података које се чувају у Архиву... Посета је била веома интересантна и ученици су је слушали са великoм пажњом.

21. септембар 2022.

ЗАХВАЛНИЦА ЗА САРАДЊУ

Доделом захвалница свим институцијама које су помогле у реализацији, затворен је  7. Фестивал хришћанске културе у Зајечару, у организацији Тимочке епархије. На свечаном затварању, поред епископа Илариона, присутнима се обратио и директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима господин Арно Гујон. Наша школа је ову манифестацију трећи пут до сада подржала ангажовањем својих волонтера, ученика другог и трећег разреда. Наши ученици - волонтери током фестивалских активности помагали су организаторима и истовремено стицали волонтерска искуства. Директору школе др Давору Јанковићу епископ Иларион уручио је пригодни поклон и захвалницу за сарадњу. 

НАШИ УЧЕНИЦИ - ВОЛОНТЕРИ

Ученици наше школе су и ове године, као и претходних,  волонтери на Фестивалу хришћанске културе Епархије тимочке.