Догађаји 2023/2024.

Наши ученици - велика радост за нашу школу

У периоду од 23. до 25. фебруара 2024. године, Ружица Керкез М22, Софија Чуперкић М12 и Урош Лаловић М31, учествовали су на тродневном семинару у организацији Зајечарске иницијативе, а у оквиру програма који подржава пројекте - Млади у покрету.  Ученици су на семинару представили своје идеје о пројектима, затим су те идеје унапредили, пажљиво слушајући упутства организатора семинара. Два њихова одобрена пројекта: ЕКО ДЕМОКРАТИЈА и ДИЗАЈНИРАЈ СВОЈУ ДЕМОКРАТИЈУ реализоваће се током марта, априла и маја ове године. Први пројекат је осмишљен за школу, а други за Дом ученика. 

Све похвале!

Учимо о Шпанији

У оквиру радионице " Учимо о Шпанији", професорка Медицинске школе, Ивана Јеремић, била је предавач у обданишту "Маслачак".  Припремна група је показала велико интересовање и стекла нова знања.  Радујемо се поновном сусрету 

                                                                                                             Ивана Јеремић, наставница Географије

Међународни дан матерњег језика

📌 Поводом обележавање Међународног дана матерњег језика, 21. фебруара, ученици одељења Фа25  Душан Кузмановић, Јелисавета Станковић и Тијана Тобџић су припремили презентацију. 📚 

Međunarodni dan maternjeg jezika Vuk Karadzic.pptx

Електричари срца - Медицинска школа

Екипа ,,Електричари срца" је данас својим наставницима у Медицинској школи показала методе кардио-пулмоналне реанимације и употребу аутоматског спољашњег дефибрилатора. Ученици, чланови секције прве помоћи, су освојили новчану награду у оквиру пројекта UPSHIFT ,,Електричари срца" који је финансирала фондација Достигнућа младих у Србији и UNICEF, и њоме купили аутоматски спољашњи дефибрилатор- тренажер. Наставници који су присуствовали обуци су врло радо пробали технику масаже срца и употребу АЕД-а. Хвала свима који су подржали ову дивну екипу! ❤️

🖊️ др Тања Ђорђијоски и др Мерлина Миљковић, наставнице прве помоћи и уже стручних предмета 😊

Електричари срца - ОШ "Ђура Јакшић"

🌟 Екипа ,,Електричари срца" је данас са својим наставницама обишла Основну школу ,,Ђура Јакшић". Ученици Медицинске школе и чланови секције прве помоћи су ученицима поменуте школе демонстрирали употребу аутоматског спољашњег дефибрилатора-тренажера и основне мере кардиопулмоналне реанимације. Чланови поменуте секције су освојили новчану награду у оквиру пројекта UPSHIFT ,,Електричари срца" који је финансирала фондација Достигнућа младих у Србији и UNICEF, и њоме купили аутоматски спољашњи дефибрилатор- тренажер. 

🖊️ др Тања Ђорђијоски и др Мерлина Миљковић 

Електричари срца - Гимназија у Зајечару 

📢 Чланови секције прве помоћи су данас одржали обуку ученицима Гимназије. Уз објашњавање основних мера кардиопулмоналне реанимације, уценици Медицинске школе су  демонстрирали употребу аутоматског спољашњег дефибрилатора-тренажера. Ученици поменуте секције су освојили новчану награду у оквиру пројекта UPSHIFT ,,Електричари срца" који је финансирала фондација Достигнућа младих у Србији и UNICEF, и њоме купили аутоматски спољашњи дефибрилатор-тренажер. 

🖊️ др Тања Ђорђијоски и др Мерлина Миљковић

Електричари срца - ОШ "Љубица Радосављевић - Нада"

📢 Чланови секције прве помоћи су у петак, 2. 2. 2024. године, посетили Основну школу ,,Љубица Радосављевић - Нада" и ученицима те школе демонстрирали употребу аутоматског спољашњег дефибрилатора - тренажера. Ученици поменуте секције су освојили новчану награду у оквиру пројекта UPSHIFT ,,Електричари срца" који је финансирала фондација Достигнућа младих у Србији и UNICEF, и њоме купили аутоматски спољашњи дефибрилатор - тренажер. 🚑


🖊️ Др Тања Ђорђијоски и др Мерлина Миљковић

Електричари срца - ОШ "Хајдук Вељко" у Звездану 

📢 Ученици Медицинске школе, чланови секције прве помоћи, у пратњи др Тање Ђорђијоски и др Мерлине Миљковић, успешно настављају обуке у локалним местима. Они су освојили новчану награду у оквиру пројекта UPSHIFT ,,Електричари срца" који је финансирала фондација Достигнућа младих у Србији и UNICEF, и њоме купили аутоматски спољашњи дефибрилатор - тренажер. Овог пута су наши ученици у Основној школи ,,Хајдук Вељко" у Звездану обучавали мештане како се употребљава дефибрилатор и колико је важно рано препознати срчани застој и на време реаговати. 🚑

СВЕТОСАВСКИ КВИЗ ЗНАЊА

📢 Прво место у Светосавском квизу знања освојио је тим Рашка, друго место тим Савини потомци, а треће тим Ореоли. 👏👏

🌟 Ученици су се у пријатељској атмосфери надметали у знању о Светом Сави. Циљ квиза био је да ученици покажу колико познају живот и дело Светог Саве. Показано знање је било на завидном нивоу и до самог краја квиза учинило неизвесну ситуацију међу тимовима, али важније од коначног исхода, била је пријатељска атмосфера и развијање колективног духа. Честитамо! 👏

За фотографије се захваљујемо ученику одељења М32 Павлу Радукановићу. 🌺


🖊️ Драгана Раичевић и Јелена Петровић, наставнице физике

НАСТУП ПЕВАЧКЕ ДРУЖИНЕ

Певачка дружина наше школе чији чланови су ученици, родитељи и наставници, музичко-поетским наступом употпуниле су прославу школске славе. Увежбале смо 4 песме: 

Текст ове нове песме је младог аутора Милоша Галетина рођеног 1976. године. Он је професор српског језика и књижевности  који је објавио осам песничких збирки.

Чланице Певачке дружине

Ученице: Теодора Костандиновић, која је током наступа била наш диригент, Кристина Журкић, Сара Илић, Мара Јојић, Ема Петровић, Ива Лукић, Анђела Станојевић

Наставнице: Ленче Радосављевић, Јелена Милосављевић, Тања Ђорђијоски, Марина Гавриловић, Јасмина Кладар,  Анкица Голубовић и Александра Јовановић

Родитељи: Драгица Станковић и Марија Милојковић

Хвала свима! 

Фото: Павле Радукановић

Текст: Ленче Радосављевић

27. јануар 2024.

ШКОЛСКА СЛАВА

И ове године прослава школске славе у нашој школи била је достојанствена, свечана и разноврсна. Након резања славског колача, старешина зајечарског Саборног храма протојереј Зоран Голубовић и директор школе др Давор Јанковић, обратили се свечаном скупу речима о Светом Сави, посебно истичући његову улогу на пољу просветитељства и медицине. Нашу најзначајнију свечаност употпунио је музичко-поетски наступ школске Певачке дружине. Интермецо хорских извођења био је глас рецитаторке Јоване Јовановић која је говорили стихове лирске песме “Свети Сава поји вером”, са поруком о Светитељу Сави као највећем надахнућу у животу и стваралаштву српских ђака. Колачари су били ученици одељења М41. 

На крају по устаљеном добром обичају, директор школе поделио је захвалнице колегама за посвећеност раду.


Фото: Павле Радукановић

Текст: Ленче Радосављевић

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА 2024.

У зајечарском позоришту 26. јануара одржана је „Светосавска академија“, у организацији Епархије тимочке и града Зајечара.


Светосавску беседу говорио је јереј др Србољуб Убипариповић, ванредни професор на Kатедри за Литургику на Православном богословском факултету у Београду.

Присутнима се обратио и његово преосвештенство епископ тимочки гоподин Иларион.

Програм је водила наша ученица Уна Милошевић, а учествовали су и ученици Алекса Милосављевић, Теодора Савић, Андрија Петровић и Ана Јанкоцић. 

Програм су обогатили: Хор Саборног храма рођења Пресвете Богородице, Градско певачко друштво “Стеван Мокрањац”, Kамерни хор “Лавиринт”, Драмска дружина Основне школе “Десанка Максимовић” као и ученици Гимназије. Светосавска академија је била осмишљена од наставника Стевана Јовановића и наставнице Бранкице Потић. Све похвале за њихов труд. 


фото Тара Савић

текст Ленче Радосављевић

ЕЛКТРИЧАРИ СРЦА

Ученици Медицинске школе, чланови секције прве помоћи, су освојили новчану награду у оквиру пројекта UPSHIFT ,,Електричари срца" који је финансирала фондација Достигнућа младих у Србији и UNICEF, и њоме купили аутоматски спољашњи дефибрилатор - тренажер. Данас су наши ученици у основној школи ,,Вук Караџић" у Великом Извору обучавали мештане како се употребљава дефибрилатор и колико је важно рано препознати срчани застој и на време реаговати. 

др Мерлина Миљковић

ЧИТАЈМО ГЛАСНО

Поводом Националног дана књиге, уз подршку Министарства просвете у акцији "Читајмо гласно" учествовала је и наша школа. 

Мирјана Куновчић, библиотекар

ПРАЗНИЧНИ ДУХ - НОВОГОДИШЊЕ ЧАРОЛИЈЕ

Ученици трећег разреда наше школе (одељења М31, М32, М33) и наставнице Здравствене неге, у оквиру вежби у блоку, дружили су се са корисницима „Облутка“. Током три недеље наставе реализовано је низ заједничких активности. Од шљокица, лепкова, папира и картона разних боја, тракица, конфета, помпона настали су новогодишњи украси, честитке, јелке, рам за сликање. Крај дружења зачинили су кексићи с циметом. 

Празнични дух нас је ујединио у стварању лепих тренутака и новогодишње чаролије.  Све што је направљено било је сјајно, лепо, блиставо,  обојено топлим и оптимистичним бојама с надом и жељом да нам таква буде и Нова 2024.година.

🖊️Наставник Здравствене неге Снежана Радисављевић

НОВОГОДИШЊА ПРЕДСТАВА

❄️🧑‍🎄 ☃️ У сусрет празницима школа је организовала гостовање Новогодишње представе за најмлађе. Представу су извели Дуња Киров, Ленка Јовановић, Угљеша Никодијевић и Стефан Цокић. Велико хвала глумцима и ученицима одељења М22 који су улепшали и развеселили атмосферу балонима и поклонима за децу. 

Вршњачка едукација

Ученици одељења Лт43, израдили су презентацију на тему "Моје тело"  у сарадњи са професорком Радмилом Николић и одржали предавање у интернату ШОСО Јелена Мајсторовић.

Радмила Николић

КРЕАТИВНИ СМО!

☃️Ученици одељења М22 са својом разредном Силвијом Николић, у оквиру часа одељењског старешине, направили су снешка од пластичних чаша. Снешко (име му је Здравко М22) има централно место у нашем ходнику, одмах поред јелке. 😊❤️❄️ 

 Нека остане гласно и јасно!


Дуо драма Дно, премијерно изведена синоћ у Омладинском центру, јесте још један доказ да мрачне приче о боловима и болима са егзистенцијалног, али и есенцијалног дна могу до поетичког узлета. По тексту и режији Стефана Цокића ликове су тумачиле Ленка Јовановић и Дуња Киров, ученице Гимназије, Медицинске школе, уоквирене гитаром Стевана Јовановића и аплаузом бројне публике.

Александра Јовановић

КОНКУРС

Медицинска школа расписује конкурс за избор најлепше новогодишње - божићне честитке која ће по садржају текста и дизајну пропагирати здравље и здраве стилове живота. Величина и материјал по избору. Kонкурс је отворен од 15. до 29. децембра 2023. године.

Награде ће бити уручене на дан обележавања Светог Саве. 

Своје радове доставити на адресу: administrator@medicinskazajecar.edu.rs

Наслов мејла: Конкурс_здрави стилови живота

Садржај мејла: име и презиме, одељење; честитку усликати и приложити уз мејл.

ВРШЊАЧКА ЕДУКАЦИЈА НА ТЕМУ СИДА

СИДА је неизлечива болест која се едукацијом може превенирати и ставити под контролом. Светски дан борбе против СИДЕ традиционално се обележава 1. децембра, али се током године о овој теми мало разговара. Наставнице Медицинске школе Јасенка Милосављевић и Ирена Лилић су заједно са ученицима одељења М31 посветиле цео месец децембар овој теми.  Као и претходне године обављена је вршњачка едукација ученика првог разреда. Ученици одељења М31 презентовали су предавање на тему СИДА како би обавили вршњачку едукацију у свим одељењима првог разреда. Вршњачка едукација је обављена на часовима Одељењског старешине у одељењима М11, М12, М13, АС14 и ФА15.

 Циљ је да се кроз вршњачку едукацију подигне свест о ХИВ инфекцији и развоју болести СИДЕ, као и да се истакне значај познавања и поштовања мера превенције којима се спречава ширење инфекције. 

Након вршњачке едукације ученици су на крају часа добили да попуне кратак евалуациони упитник: „Колико знам о ХИВ-у/АИДС-у како би проверили своје знање и успешност едукације. Ученици су били активни и наводе да им се свиђа овакав вид едукације. Евалуациони упитник је попунило укупно 143 ученика.

Ученици који су спровели едукацију у виду предавања су ученици одељења М31: Теодора Ђорђевић, Јања Живковић, Урош Лаловић, Александар Ристовић, Лука Стојкановић, Милица Грујичић и Нађа Минчић.

Наставнице здравствене неге:  Јасенка Милосављевић и Ирена Лилић

međunarodni dan invaliditeta.ppt

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

У оквиру секције здравствене неге ученици одељења М23 су обележили Међународни дан особа са инвалидитетом. Ученици су израдили презентацију под називом: "Прихвати различитост" са циљем да се  и остали ученици у школи упознају са начином опхођења и уважавања особа са инвалидитетом.        

                                                                  Снежана Радисављевић и Ана Марковић, наставнице здравствене неге 

СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ СИДЕ

📌 Ученици Медицинске школе обележили Светски дан борбе против сиде - 1. децембар. Пано урадили ученици одељења Сет24, а презентацију припремили ученици одељења М23 под менторством проф. биологије Марије Радосављевић. 👏 

HIV.pptx

У оквиру активности секције из хигијене са здравственим васпитањем коју води др

Гордана Јанковић ученици, чланови секције, су правили флајере са едукативним

порукама у циљу упознавања ученика са начином преношења инфекције, последицама

ризичног понашања и начином ефикасне заштите од ове, за сада још увек неизлечиве

болести. Ученици су делили флајере које су израдили на часовима секције и поделили у

току великог одмора. Циљ ове акције је подизање нивоа свести ученика о значају

превенције у настанку инфекције ХИВ вирусом, а самим тим и саме болести - сиде. У

акцији су учествовали ученици првог разреда одељења Фа15: Јана Перић, Маша Тинтор,

Јана Коцић, Анђелина Јанковић, Урош Стојимировић и ученици другог разреда одељења М21: Јована Станковић, Борис Георгиев, Јана Радовановић,Јелена Спасић, Јања Беркењечевић и Милица Ђорђевић.

У акцији је учествовала и професорка биологије Марија Радосављевић која је са ученицима

урадила пано поводом обележавања овог значајног датума.др Гордана Јанковић

наставник хигијене са здравственим васпитањем

СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ СИДЕ

Сида или синдром стечене имунодефицијенције је полно преносива болест која представља последњи стадијум инфекције организма вирусом хумане имунодефицијенције (ХИВ), а карактерише је прогресивно слабљење имунског система што појединце чини подложним широком спектру инфекција и тумора.  Светски дан борбе против сиде обележава се од 1988. године, а црвена трака, као симбол борбе против болести и солидарности са оболелима, постоји од 1991. године. 

Циљ:  Ширење свести да је СИДА озбиљна болест и да представља  озбиљан проблем код нас и у свету, али да би се спречило ширење постоје начини превенције.

Задаци: 

- спровести здравствено васпитни рад о начину ширења СИДЕ

 - спровести здравствено васпитни рад о начину превенције СИДЕ

Ученице Медицинске школе, Марта Златић и Милица Божиновић из одељења М31 у сарадњи са наставницима  здравствене неге Иреном Лилић,  Јасенком Милосављевић, Радмилом Николић и Дејаном Јеленковићем  обележили су Светски дан борбе против СИДЕ у холу школе где је постављен плакат и презентација.

📌 🧑‍⚕️Обележен Светски дан борбе против дијабетеса - 14. новембар 👏 

Светска здравствена организација (World Health Organization – WHO) и Међународна федерација за дијабетес (International Diabetes Federation – IDF) су 1991. године покренуле иницијативу за обележавање Светског дана борбе против шећерне болести, као одговор на пораст оболелих од дијабетеса широм света. Овај дан представља највећу глобалну кампању посвећену подизању свести о дијабетесу код више од милијарду људи у више од 160 земаља.  

Наставнице здравствене неге: Јасенка Милосављевић, Дајана Живановић, Марина Ковијанић, Радица Никодијевић

СВЕТСКИ ДАН ЉУБАЗНОСТИ

📌 На иницијативу Светског покрета за љубазност, у Токију је 13. новембра 1998. године одржана конференција о љубазности и том приликом је донесена посебна декларација која говори о толеранцији и прихватању различитости. Реализовано у оквиру секције за подизање културне свести и актива здравствене неге 🖊️ Наставнице: Ана Марковић, Снежана Радисављевић, Ленче Радосављевић

🌟 Овај видео - запис посвећујемо нашим најмлађим другарима из вртића. 

6. новембар 2023. 

БЕЗБЕДНОСТ У САОБРАЋАЈУ

Представници Агенције за безбедност саобраћаја, одржали су ученицима Медицинске школе (М13, Сет24 и Мсв44) предавање на тему „Безбедност у саобраћају". Ученици су имали прилике да слушају предавање о повреди из саобраћајне незгоде из личног искуства предавача , испробају пијане наочаре, као и да добију пригодне поклоне одговарајући на постављена питања.

Јелена Милосављевић и Петар Зарков, наставници физичког васпитања

НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА 

Наставнице наше школе, Данијела Ђорђевић и Ивана Јеремић, су у периоду 22. до 24. октобра присуствовале Националној конференцији наставника у организацији ДМУС у Врњачкој Бањи. Оствариле су нове контакте и стекле су нова знања из области: дигиталних алата, вештачке интелигенције, иновација у настави.

Стечена знања ће применити у раду са ученицима. 

Данијела Ђорђевић наставница биологије и Ивана Јеремић, наставница географије

САЈАМ КЊИГА


📌 Ученици и наставници наше школе посетили су 66. Међународни београдски сајам књига. Овај празник књиге, посетили су ученици свих разреда и свих одељења, заједно са наставницима и својим одељењским старешинама. Сајам књига је био, како кажу, идеална прилика да се упознају са најновијим и неким старијим издањима књига и стрипова и дођу до њих по мало повољнијим ценама. 📚

"СЛАВИМО РАЗНОЛИКОСТ"

Настављена је реализација програма "Славимо разноликост" посетом наше школе Медицинској школи у Суботици. Провели смо три дана у овом граду и упознали се са радом њихове школе, знаменитостима града и околине. Посета је реализована у периоду од 16.  до 18. октобра 2023., под покровитељством Фондације "Ана и Владе Дивац". 

Ментор је професорка географије, Ивана Јеремић. 

Ученици су: Јована Јовановић, Неда Ивковић, Милан Максимовић и Павле Радукановић.

16. октобар 2023.

Светски дан исхране

Дана 16. октобра је реализовано предавање поводом Светског дана исхране. Гости предавачи из Завода за јавно здравље "Тимок" били су нутрициониста Ненад Ђорђевић и медицинска сестра у јавном здрављу Марија Николић.

Предавање за ученике Медицинске школе је одржано у библиотеци Техничке школе.

Дејан Јеленковић, наставник здравствене неге

16. октобар 2023.

Светски дан исхране

Данас је Светски дан исхране. Ученици одељења Лт43, израдом презентације у сарадњи са менторком Радмилом Николић, наставницом стручних предмета, обележили су овај дан и демонстрирали неке од вежби које су пожељне за свакодневно коришћење, ради бољег физичког стања организма у борби против гојазности. 

Радмила Николић, наставник стручних предмета

Светски дан кардиопулмоналне реанимације под мотом “Покренимо срце”

На иницијативу Медицинске школе у Зајечару, дана 16. октобра (понедељак),реализован је јавни час на тему:

 “Значај раног препознавања срчаног застоја и ране примене аутоматског спољашног дефибрилатора и КПР-а”

Гост предавач је била специјалиста ургентне медицине др Санела Радисављевић. Технику оживљавања на луткама показали су ученици Медицинске школе, чланови секције Прве помоћи. 

Час је био одржан у просторијама Тимочког Омладинског Центра (ТОЦ)

Верска настава 

"Ево дана који створи Господ! Радујмо се и веселимо се у њему!"

Дана 14. октобра ученици Медицинске школе и Гимназије су са својим вероучитељима посетили Храм Светог Саве, Саборну цркву, Патријаршију,  цркву светог Марка, цркву Ружицу на Калемегдану и манастир Раковицу у Београду. 


Анкица Голубовић, вероучитељица

16. октобар 2023.

Градска библиотека и ми

Дана 16.10.2023. ученици одељења М11, са одељењским старешином Данијелом Ђорђевић, посетили су Матичну библиотеку „Светозар Марковић“. Овом приликом добили су чланске карте и тиме је извршен бесплатан колективни упис ученика у библиотеку. Ученике је са историјатом рада библиотеке упознао библиотекар Боривоје Ђорђевић. О начину рада, позајмљивању књига, могућношћу коришћења читаонице и кутка за младе, ученике је упознала библиотекар Милена Алексић. Ученици су се такође упознали и са сајтом за претраживање књига COBISS.SR.

 Захваљујемо се библиотеци на сарадњи.

Данијела Ђорђевић, наставница биологије

16. октобар 2023.

Светски дан исхране

Поводом Светског дана исхране, 16. октобра 2023. године, наставници Здравствене неге Радомирка Никодијевић, Снежана Радисављевић, Светлана Станојевић и Дејан Јеленковић, са нутриционистом Ненадом Ђорђевић из Завода за јавно здравље "Тимок"  организују предавање у библиотеци Техничке школе. 

Светлана Станојевић, наставница здравствене неге

16.октобар 2023.

Светски дан кардиопулмоналне реанимације под мотом

 “Покренимо срце”

У оквиру обележавања важних датума из календара Јавног здравља, а на иницијативу Медицинске школе у Зајечару, дана 16. октобра (понедељак),  биће реализован јавни час на тему:

 “Значај раног препознавања срчаног застоја и ране примене аутоматског спољашног дефибрилатора и КПР-а”

Гост предавач биће специјалиста ургентне медицине др Санела Радисављевић. Технику оживљавања на луткама ће демонстрирати ученици Медицинске школе, чланови секције Прве помоћи. 

Час ће бити одржан у просторијама Тимочког Омладинског Центра (ТОЦ), адреса: Генерала Гамбете 44, са почетком у 18 сати. 

Наступ у Радул-беговом конаку

Певачка дружина Медицинске школе била је део програма у коме су учествовали зајечарски музичари, песници, деца из Музичке школе „Стеван Мокрањац“ и ученици из Дома ученика. Програм је осмислила Женска Одборничка Мрежа града у склопу хуманитарне акције „Део великог срца". 

Психозе - Copy

10. октобар 2023.

Светски дан менталног здравља

Светски дан менталног здравља, обележава се сваке године 10. октобра. Овом приликом наставница здравствене неге Симић Весна је одржала предавање ученицима средње медицинске школе одељења М32 на тему „Душевна обољења - психозе“. 

Основни циљ предавања је био указати ученициима на важност очувања менталног здравља појединца. 

Едукација: Ученицима су предочени фактори ризика који могу утицати на испољавање и развијање душевних болести. Објашњене су промене у понашању оболеле особе, промене у социјалној, радној средини и у домицилу. Објашњен је начин лечења који се спроводи хоспитално у периодима егзацербације уз примену антипсихотика, седатива а касније се врши психолошка обрада и веома је важна ресоцијализација и прихвање оболелог од стране друштвене и радне средине. Предавање је одржано у болници ЗЦ Зајечар. Ученици су показали велико интересовање, активно учестовали у комуникацији.


Весна Симић и Цица Божовић, наставнице здравствене неге

02 - 08. октобра 2023.

Велико срце деце Србије

Ученици одељења М23 и МСВ34 у организацији наставница Снежане Радисављевић и Ане Марковић учествовали су у обележавању Дечије недеље, највеће националне манифестације за заштиту и промоцију дечијих права. Дечија недеља обележава се од 02. до 08. октобра под слоганом „Велико срце деце Србије“.

У оквиру ове манифестације ученици и наставнице посетили су „Облутак“, установу за дневни боравак деце и омладине ометене у развоју и вртић „Ђурђевак“.

Реализоване су различите активности кроз радионице и друштвене игре уз песму, музику и добро расположење.

Насмејана лица, задовољство и добра сарадња са социјалним партнерима  нас мотивишу да наставимо са нашим радом као пример добре праксе у промоцији дечијих права и потреба.

   Наставнице Здравствене неге Снежана Радисављевић и Ана Марковић

ДЕЧИЈА НЕДЕЉА

У оквиру Дечије недеље, ученици Алексић Матеја и Лаловић Урош М31, а у сарадњи са професорком др Мерлином Миљковић, посетили су школу за основно и средње образовање "Јелена Мајсторовић". У одличној атмосфери одржали су радионицу о анатомији и функцији срца. Радионицу завршили интерактивном асоцијацијом. Захваљујемо се Јелени Алексић (медицинска сестра школе “Јелена Мајсторовић”) што нас је позвала да учествујемо у обележавању Дечије недеље. 

КРОС РТС-а РЕЗУЛТАТИ:


2. РАЗРЕД- ОМЛАДИНКЕ:

3. и 4. РАЗРЕД- ОМЛАДИНКЕ:

1. РАЗРЕД- ОМЛАДИНЦИ:

3. и 4. РАЗРЕД- ОМЛАДИНЦИ:

29. септембар 2023.

СВЕТСКИ ДАН СРЦА

Светски дан  срца  29. септембар. обележен је у петак  29.09.2023. године.

Ове године Светски  дан  срца, 29. септембар 2023. године, обележава се под слоганом: „Срцем упознај срце”.

Свим срцем укључује употребу речи,,свим ” и пребацује фокус са акције на кориснике акција, омогућавајући ширу примену кампање. 

Активности:

1. Израда презентације на тему  Светски  дан срца
2. Израда паноа у холу школе

У обележавању Светског дана срца учествовали су ученици одељења М42: Хелена Станисављевић, Марта Вучић и Софија Гочић


Силвија Николић, наставница здравствене неге

СВЕТСКИ ДАН СРЦА (1).pptx

ЕВРОПСКИ ДАН СПОРТА

Дана 29.09. 2023. , у оквиру активности обележавања Европског дана спорта, наставници физичког васпитања Јелена Милосављевић и Петар Зарков, окупили су неколико одељења ученика Медицинске школе у Зајечару (око 120 ученика) и по групама им организовали различите активности. Било је на различитим полигонима и теренима Спортског центра „Краљевица“, баскета, одбојке, између две ватре, стоног тениса, бадминтона, бацања вортекса и прескакања вијаче. Ученици су се добро забавили и у одличном расположењу и на чистом ваздуху, обележили Европски дан спорта.

Јелена Милосављевић и Петар Зарков, професори физичког васпитања

Медицинари и Мејкерс лаб у Гимназији 

🌟 Ученици одељења Фа15 су у оквиру "Ноћи истраживача" посетили Мејкерс лаб у Гимназији Зајечар и путовали у виртуелну стварност. 🌟😎

Јелена Петровић

26. септембар 2023.

ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА

Актив страних језика и Секција за подизање културне свести су заједно са библиотекаром школе обележили Европски дан језика. На часовима латинског језика ученици су задате стихове преводили на језицима које познају. Ученица Катерина Костић је нацртала пано. 

ИСТОРИЈСКИ АРХИВ - ПОСЕТА

📌 Ученици одељења Ас14 су са професорком Иваном Јеремић посетили Историјски архив "Тимочка Крајина". 

Циљ посете је био да теоријска знања из учионице повежу са животом.

Видели су: старе црквене податке о становништву нашег краја, преписе првих пописа и сазнали још много тога новог. 

Захваљујемо се Архиву на одличној сарадњи.

Ивана Јеремић, наставница географије

25. септембар 2023.

СВЕТСКИ ДАН ФАРМАЦЕУТА

Почев од 2009. године, 25. септембар се широм света обележава као Светски дан фармацеута. На овај дан 1912. године је основана Међународна фармацеутска федерација (International Pharmaceutical Federation, FIP).  Наставници Актива уже стручних предмета су са ученицима разговарали о улози фармацеута у целокупном систему здравства. Презентацију је припремила магистер фармације Сандра Божиновић. 

Светски дан фармацеута

22. септембар 2023.

КРОС РТС-а

Крос Ртс-а , 33 . по реду, одржан је на Градском стадиону , 22. 09. 2023. године. Учешће су узели сви ученици наше школе који су имали наставу физичког васпитања, у оквиру предвиђених активности из области атлетика. Похваљујемо све ученике , посебно оне који су у својим категоријама остварили неко од прва 3 места. 

Јелена Милосављевић, Петар Зарков и Дејан ЖикићИЗЛОЖБА У РАДУЛ - БЕГОВОМ КОНАКУ

📌 У оквиру Фестивала хришћанске културе, наши ученици су посетили изложбу "Хорос Срба светитеља - Светионик Просвете" у Радул-беговом конаку. 

ВОЛОНТИРАЊЕ - ФЕСТИВАЛ ХРИШЋАНСКЕ КУЛТУРЕ

Наши ученици су започели волонтирање на 8. Фестивалу хришћанске културе, чија ће свечана манифестација трајати од 14. до 21. септембра 2023. године. 

9. септембар 2023.

ДДОР ОЛИМПИЈСКА СТАЗА у нашем граду

Представнице наше школе су се лепо забавиле у проналажењу и фотографисању знаменитости града и савладале све задате активности у предвиђеном времену. Хвала вам девојке М41:Благојевић Кристина,Јанковић Софија, Бугариновић Јована и Костадиновић Ивана и Траиловић Наташа, M32, што сте представиле школу и дале допринос својим учешћем...ДДОР Олимпијска стаза“ има за циљ промоцију олимпизма и олимпијских вредности. Kроз едукацију деце, родитеља и читаве заједнице, „ДДОР Олимпијска стаза“ ће свима приближити олимпизам и олимпијске симболе. 

Јелена Милосављевић, наставница физичког васпитања

16. август 2023. 

Опремање кабинета наставним средствима и осталом опремом

На основу достављене документације и извршене контроле достављене спецификације, дана 28. 2. 2023. године, Министарство просвете дало је сагласност на покретање неопходне процедуре јавне набавке за реализацију пројекта "Опремање кабинета наставним средствима и осталом опремом" Медицинске школе у Зајечару.

Након успешно спроведеног поступка јавне набавке, крајем јула 2023. године, реализован је пројекат у износу од 2 милиона 175 хиљада и 998 динара. Kабинет за информатику Медицинске школе, опремљен је новим савременим конфигурацијама рачунара. Стручна већа Здравствене неге и Уже стручних предмета, "богатија" су за најсавременији модел лутке за негу болесника, 3-канални ЕKГ апарат, модерни болеснички кревет са душеком, колицима за терапију, као и моделима срца, људског мозга, горњег абдомена и људског торза. И Стручно веће за физичко васпитање може да се похвали новим лоптама, гвозденом куглом, маркер чуњевима, рекетима за стони тенис, вијачом, као и комплетима тренерки и дресова.