Догађаји 2022.

17. јун 2022. 

ОДЕЉЕЊЕ М32 и њихова садница "МИСТЕР"

Победницима у обе категорије Школа је поклонила садницу дрвета, коју они треба да засаде где год желе и да дају име дрвету. План је да се  потруде током година да им то место буде место окупљања њиховог одељења. Такође, школа је победницима поклонила мафине којима су се засладили и свако је имао прикачену заставицу одељења и логом школе.

Највећа захвалност и специјална награда додељена је одељењу ФА15. Цео пројекат је био њихова иницијатива и структура пројекта је била одређена њиховим предлозима и идејама. Такође, као одељењска заједница са својом разредном др Тањом Ђорђијоски, током целог пројекта, непрестано су сакупљали и сортирали пластичне флаше. 

Акција Медицинске школе у Зајечару је заштитила околину од отпада количине 2 и по тоне. 

Пошто је одељење М32 по графичком приказу у другој категорији освојило прво место за највећу количину приложену другом одељењу и добило као награду садницу, они су дрво посадили 17. 6. 2022. за време ЧОС-а са својим одељењским старешином Иреном Лилић у улици Кнегиње Љубице у близини школе.  Одељење је дрвету дало име „МИСТЕР“.


Одељење М32 и Ирена Лилић, наставник здравствене неге 

16. јун 2022.

ОГЛЕДНИ ЧАС: "Повреде у спорту и рекреацији"

Данас је, за време осмог и деветог часа, у сали Техничке школе, одржан огледни час на тему "Повреде у спорту и рекреацији", у оквиру предмета Здравље и спорт. Огледни час   су припремили и реализовали: наставници физичког васпитања Петар Зарков и Саша Јанковић, наставница прве помоћи др Тања Ђорђијоски , наставница анатомије и физиологије др Мерлина Миљковић и наставнице здравствене неге,задужене за реалистични приказ повреда, Татјана Живковић и Ирена Живановић. Свој допринос успешној реализацији данашњег часа дали су и ученици Медицинске школе ,у оквиру екипе прве помоћи, ученици Техничке школе и ученици Гимназије као маркиранти који су глумили повреде. Тема је била јако интересантна , тако да је часу присуствовао велики број наставника и ученика. 

06. јун 2022.

ЗАВРШНИЦА ПРОЈЕКТА "РЕЦИКЛИРАЊЕ!"

У оквиру завршног дела пројекта "Рециклирање" додељене су награде у виду садница ученицима одељења Ас43, М32 и Фа15. Ученици одељења M11, M12, M13, Mсв14, Лт23, Фа24, M31, Фа34 и M41 су добили захвалницу за учешће у пројекту. Свечаности доделе награда и захвалница су увеличали својим присуством малишани из вртића "Маслачак" са васпитачицама и Александра Ђорђевић, гастро блогерка која је представила своју збирку савремених рецепата "Биг Мамин кувар". Захваљујемо се свим гостима, ученицима и наставницима који су присуствовали овом догађају. 

Пројекат "Рециклирање" био је састављен од неколико активности. Идеја се појавила на часу Грађанског васпитања, у одељењу ФА15, у организацији професорки Ленче Радосављевић, Данијеле Ђорђевић и Татјане Живковић. Пројекат су подржали Ђачки парламент и педагог школе Марија Ћирић. Целокупна акција донела је школи вишеструке добробити. Пројекат је показао да је наша школа једна од оних које се брину о очувању животне средине. Пројекат је реализован на следећи начин: 

На самом почетку, у оквиру ЧОС-а одељењске старешине су разговарале са ученицима како се одлаже отпад за рециклирање и шта све може да се рециклира. Затим је свака одељењска заједница направила свој план, осмисливши мини кампању и израђујући распоред дежурства. Школа је набавила Еко прслуке и Идентификационе картице са ознаком ЕКО- РЕДАР. Дежурства су била организована у време великог одмора, када су ученици бележили количину одложеног отпада за рециклирање. Прикупљали су искључиво: лименке, папир и пластику.  На крају радне седмице, помоћни радник школе је отпад одвозио у откупну станицу са којом је школа претходно закључила уговор. Прикупљене количине бележио је директор школе. Одредеђене су две категорије по којима може да се победи. Категорија прва- Највећа количина сортираног отпада у току једне недеље!  Категорија друга- Највећа количина сортираног отпада током целог пројекта, а приложена другом одељењу! Медицинска школа Зајечар је ученицима организовала доделу диплома и награда 6. јуна 2022. у 19h испред школе. Додели диплома је присуствовала гошћа, Александра Ђорђевић која је представила своју књигБиг мамин кувар. Победницима у обе категорије Школа је поклонила садницу дрвета, коју они треба да засаде где год желе и да дају име дрвету. План је да се потруде током година да им то место буде место окупљања њиховог одељења. Такође, школа је победницима поклонила мафине којима су се засладили и свако је имао прикачену заставицу одељења и логом школе.

5. јун 2022.

СВЕТСКИ ДАН ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Светски дан заштите животне  средине обележава се сваке године 5. јуна у више од 143 земаља у свету и представља основно средство Уједињених нација за подизање свести код становништва о значају заштите животне средине. Пано урадили ученици одељења М 11 Лаловић Урош, Савић Урош и Стојичић Богдан под менторством проф. биологије Марије Радосављевић. 

28. мај 2022.

"First aide world wide"

У петак, 27. 5. 2022. године, професорке наше школе: Светлана Станојевић, др Тања Ђорђијоски и др Мерлина  Миљковић, присуствовале су, у Крагујевцу, презентацији пројекта "First aide world wide", у оквиру пројекта Еразмус плус и Темпус агенције. Пројекат је међународног карактера. Учествовале су Медицинске школе из Турске, Португала , Шпаније, Македоније и Србије. У оквиру истраживачког пројекта који траје већ 2 године, свака од чланица конзорцијума била је у обавези да истражи и изуме неку новину која би могла да се имплементира у постојеће признате доктрине пружања прве помоћи. Колеге из Португала и Турске презентовале су на лицу места ново имобилизационо средство за потколеницу и еластични самолепљиви завој за лакше збрињавање крварења без проклизавања завоја. 


Ово су сличице са путовања у оквиру пројекта Еразмус+ који су организовали и спровели из Удружења Рома. Нашу децу су позвали да учествују у пројекту у Будимпешти од 21. 5 - 29. 5. 2022. године. У оквиру програма  реализоване су радионице са различитим темама: родна равноправност, демократија, лидерство и дискриминација. Имали су прилику да упознају вршњаке из различитих земаља, друже се са њима, усавршавају енглески језик и вештине које ће им у будућности бити потребне за запошљавање, спровођење и реализацију планова, како личних тако и пословних. Ово студијско путовање их је обогатило за једно више искуство. Успостављена је одлична сарадња са Удружењем Рома из Зајечара. Захваљујући њиховој посвећености и добром одабиру наши ђаци Нађа Вучковић (М41) и Немања Симоновић (М42) су стекли нова знања, познанства и вештине. Показали су се као достојни и вредни људи, достојни поверења које им је дато и понуђено, широких погледа на свет, поневши лепе манире и пуно стеченог знања од куће и школе. Хвала нашим сарадницима и хвала деци Медицинске школе што су нас приказали у најлепшем светлу. 

31. мај 2022

СВЕТСКИ ДАН БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА

Светски дан без дуванског дима је повод за активности и саопштења здравствених организација и иницијатива. Осим захтева за правну заштиту пушача на дневном је реду и учествовање појединаца и институција у акцијама за заштиту непушача: лепе се плакати на разне јавне објекте и организују се расправе. Акценат је стављен на мотивисање активних пушача да престану пушити. У свету има више од једне милијарде пушача, од тога скоро 80% живи у земљама са ниским и средњим приходима. Сви ови подаци недвосмислено указују на то да је обележавање овог датума важан и прилика да се апелује на свест доносилаца одлука и свих релевантних друштвених чинилаца који имају улогу и креирању нових и спровођењу   постојећих мера. Циљ је смањење заступљености ове штетне навике и заштите становништва од изложености дуванском диму, али и да се делује на свест сваког појединца, тако што ће подржавати и бирати непушење и боравак у простору без дуванског дима. Светски дан без дуванског дима обележили ученици одељења М32 са наставницом здравствене неге Селеном Савић. 


26. мај 2022.

„Lemonade and sunflower seeds”- Медицинска школа за Ленку 

У оквиру изборног предмета грађанско васпитање, ученици 2. разреда имају наставне јединице везане за сагледавање проблема у заједници и избор проблема којим намеравају да се баве приликом израде плана акције.

Ученици одељења М22 су радећи по групама дошли до закључка да у граду има много проблема, што еколошке, што социјалне природе, али су једногласно одлучили да ће се бавити неком акцијом која има хуманитарни карактер. На ту идеју су дошли јер је то у опису њиховог будућег занимања.

Осмислили су акцију, израдили план акције, набавили све што им је неопходно за спровођење акције, дизајнирали и одштампали постере и акцију спровели 26.05.2022. год. у периоду од 9 до 15 часова.

Акција под именом „Lemonade and sunflower seeds”- Медицинска школа за Ленку, подразумева да ученици праве лимунаду и заједно са семенкама сунцокрета продају у дворишту школе по симболичној цени од 50 дин.

Сва средства прикупљена током ове акције биће донирана породици Љубисављевић, нашим суграђанима, чија је трогодишња девојчица болесна и неопходна су им новчана средства за различите терапије, лекове, помагала и путне трошкове. Хвала свима који су дали свој допринос и  помогли реализацији ове хумане акције.

Подршка другарима у очувању здравља

У вртићу Маслачак су наставница хигијене са здравственим васпитањем др Гордана Јанковић и наставница здравствене неге Татјана Живковић са ученицама одељења Ас43: Уна Лепојевић, Јована Тодоровић, Милица Крстић, Ива Петровић и Фа44: Сашка Думитрашковић одржале радионицу са темом "Лична и општа хигијена", уз истицање значаја чистих руку у профилакси заразних болести.

Циљ одржане радионице је стварање позитивних навика и подршке развоју здравих стилова живота код деце предшколског узраста у очувању и јачању имунитета. Деца су активно учествовала у учењу правилног прања руку уз примену различитих метода и средстава рада.

На свечаности у позоришту "Зоран Радмиловић" поводом Дана Дома ученика средњих школа у Зајечару ученици наше школе су приказали своје плесачко, певачко, свирачко, глумачко и забављачко умеће. На позоришној сцени су се смењивали песма, плес, музика и глума, а публика је сваки наступ пропратила одушевљеним аплаузима. Уручена су и признања ученицима Медицинске школе, Кристини Ђорђевић из одељења М42 и Филипу Милосављевићу из одељења Фа44 Честитамо ученицима!

Честитамо Дому ученика јубилеј!


МАЈ - МЕСЕЦ МАТЕМАТИКЕ

Ученици одељења М42 су направили постер о значајним српским математичарима и применили математику у пројекту "Рециклирање". Ученици одељења М41 и Фа24 су учествовали у вршњачкој едукацији и својим другарима презентовали комбинаторику, површину и запремину пирамиде.

16. мај 2022.

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЦЕЛИЈАКИЈЕ

Сваке године, дана 16. маја се обележава међународни дан целијакије. Ученици трећег разреда Медицинске школе одељења Пс33 су обележили овај дан израдом плаката са циљем да и друге ученике едукују о овом обољењу, да их упознају са самом болешћу, као и значајем важности адекватне исхране - без глутена. 

Ана Марковић, наставник здравствене неге

13. мај 2022.

КРОС РТС "КРОЗ СРБИЈУ"

Крос РТС "Кроз Србију", одржан је данас, 13. 05. 2022., са почетком у 10:00 часова. Похваљујемо све ученике који су трчали и дали свој допринос овој манифестацији. Забележили смо неколико лепих тренутака који показују да су се ученици лепо забавили. 

Јелена Милосављевић, наставник физичког васпитања

Међународни дан сестринства.pptx

12. мај 2022.

12. мај Међународни дан медицинских сестара

Међународни дан медицинских сестара обележава се сваке године 12. маја у част труда и посвећености медицинских сестара широм света. Датум је уједно и годишњица рођења Флоренс Најтингел, која је рођена на данашњи дан 1820. године. Она је била оснивач модерног сестринства. Ко је била Флоренс Најтингел? 

Флоренс Најтингел, на чију годишњицу рођења се слави овај дан, била је позната и као Дама са лампом. Почела је да ради као медицинска сестра задужена за британске и савезничке војнике који су рањени током Кримског рата. Највише времена проводила је бринући се о повређеним војницима - често до касно у ноћ. Флоренс Најтингел је била прва која је успоставила формалну обуку за медицинске сестре. Прва медицинска сестринска школа позната као Најтингел школа за медицинске сестре инаугурисана је 1860. године у Лондону. Такође је одиграла значајну улогу у оснивању школе за обуку бабица. Постала је прва жена која је одликована Орденом за заслуге 1907. године. Флоренс Најтингел је током свог живота такође улагала различите напоре у побољшање здравственог стања свих слојева британског друштва. Залагала се за боље ублажавање глади у Индији и помогла у укидању закона о проституцији у Енглеској који су били изузетно оштри. Међународни дан медицинских сестара 2022: Значај Како се свет још увек бори са смртоносном пандемијом коронавируса, улоге медицинских сестара на челу ове битке не могу се занемарити. Медицинске сестре, као и доктори и други здравствени радници, континуирано пружају негу. Они су често једини здравствени радници које људи виде док пролазе кроз здравствену кризу. Међународни дан медицинских сестара 2022. добија већи значај. Узмимо овај дан да изразимо захвалност свим медицинским сестрама и здравственим радницима широм света за њихове непроцењиве услуге у било којој ситуацији. Тема Међународног дана медицинских сестара 2022. је „Медицинске сестре: Глас за вођство - Инвестирајте у сестринство и поштујте права за осигурање глобалног здравља“. 

Ученици одељења М32 (прва група) направили су презентацију поводом обележавања

Међународног дана медицинских сестра у сарадњи са наставницима Здравствене неге.

10. маја 2022. 

Пројекат "Рециклирање" и одељење АС43

У акцију рециклаже ученици одељења Ас43 укључили су и најмлађе становнике нашег града из вртића Маслачак. Eдукација најмлађих је изузетно важна, јер се навике стичу од „малих ногу“, а циљ таквих акција је да деца, кроз игру и интерактиван рад, науче како се отпад правилно одлаже, као и да стекну свест о значају заштите животне средине и сопственој улози у њеном очувању.

Израдили смо контејнере са  ликовима, примерене дечјем узрасту и интересовањима, како бисмо деци што више приближили и дочарали процес рециклирања као задатак који могу обављати лако и завабно. Наши најмлађи чувари животне средине веома су се потрудили да прикупе рециклажни материјал, као и да га разврстају  у одговарајуће контејнере. Након завршене акције биће урађен пано са сликама о заједничким активностима.

Овом приликом захваљујемо се на учешћу и подршци старијој групи вртића Маслачак и васпитачици Марији Ранђеловић. Свако дете заслужује похвалу, а  надамо се да ће наши најмлађи суграђани наставити да рециклирају.

Татјана Живковић, разредни старешина одељења AС43


ПЛЕС МАТУРАНАТА "Европа плеше"

Дана 4. 05. одржана је прва проба плеса матураната „Европа плеше“. Следећа проба је данас у 13 часова. Плес је ове године планиран за 20. маја 2022. год.

Манифестација под називом "European Quadrille Dance Festival" или Матурантски Плес у Србији је почела 2005. године а први град који се прикључио овом пројекту Плесног Савеза Словеније био је град Краљево, највећом заслугом њиховог братског града Марибора. После Краљева 2006. год. прикључио се и Ниш, од 2007. год. и многи други градови: Јагодина, Зрењанин, Београд, Нови Сад, Панчево, Крагујевац, Смедерево, Пирот, Зајечар, Неготин, Крушевац, Трстеник, Ћуприја, Вршац, Алибунар, Кикинда, Лапово, Свилајнац, Врање, Прокупље, Нови Пазар, Бела Црква, Прибој, Нова Варош, Сјеница , Ужице, Врњачка Бања, Горњи Милановац, Бајина Башта итд.

Сви матуранти плешу исту кореографију, уз музику Јохана Страуса "Слепи миш", а музика се најчешће емитује преко сателитског радија и сви европски градови плешу у исто време тачно у подне (12:00). На основу тога обарамо заједно и Гинисов рекорд као највећи симултани плес у свету. Рекорд који је оборен још 2011. год. износи 33.202 плесача.

Јелена Милосављевић, наставник физичког васпитања

05. мај 2022.

РОДНА РАМНОПРАВНОСТ У 21. веку

Настављамо пројекат "Родна рамноправност у 21. веку" у организацији Ђачког парламента.

Обука фацилијатора је почела. Уз стручно вођење васпитачице из Дома ученика, Маце, наши ученици ће стећи основне вештине у вођењу, управљању и едуковању других на радионици. Ово је завршна фаза пројекта "Родна равноправност у 21.веку". Припрема за завршну радионицу, која нас чека крајем маја, где ће бити ученици и других средњих школа- Економске, Техничке и наше школе.


Марија Ћирић, педагог школе

04. мај 2022. 

РОТАРИ КЛУБ ЗАЈЕЧАР НАГРАДИО НАЈБОЉЕ УЧЕНИКЕ - МАТУРАНТЕ СРЕДЊИХ ШКОЛА

Ротари клуб Зајечар традиционално, више од 10 година, у част своје крсне славе Св. Николаја Велимировића, награђује најбоље матуранте средњих школа у Зајечару. На основу Правилника о похваљивању и награђивању ученика Медицинске школе у Зајечару и критеријума прописаним истим, за награду Ротари клуба Зајечар, изабрана је Сташа Миленковић, ученица одељења Фа44 (фармацеутски техничар). Овом приликом честитатмо ученицима добитницима награде и захваљујемо се члановима Ротари клуба Зајечар на указаној пажњи и подршци образовним установама протеклих година. 

др Давор Јанковић, директор 

SVETSKI DAN PLANETE ZEMLJE.ppt

Одељење М31 и професорка Марија Радосављевић

Ђачки парламент

Пројекат Ђачког парламента "Родна равноправност у 21. веку"

На позив Зајечарске иницијативе наш Ђачки парламент се пријавио за програм Школски избори и Млади у покрету. Програм је намењен средњим школама из Тимочке крајине, а од ове године могли су да конкуришу и парламенти из Сврљига, Алексинца, Параћина и Ћуприје. Зајечарска иницијатива кроз овакве програме подржава младе да се ангажују у својим школама и заједници око изазова са којима се сусрећу. Ученици су похађали обуку, како најбоље да припреме пројекат.  Након пријаве, пројекат именом "Родна равноправност у 21. веку" је добио финансијска средства и пројектни тим је разрадио буџет у оквиру од 700 долара.  У оквиру пројекта реализована је радионица "Род и пол", коју је водила васпитачица из Дома ученика, Марија. У току су обуке за фацилијаторе, које ће водити следећу радионицу планирану за крај априла. 


Марија Ћирић, педагог школе


07. април 2022.

СВЕТСКИ ДАН ЗДРАВЉА

Сваког 7. априла Светска здравствена организација бира да истакне посебну тему актуелну у свету здравља. Овогодишњи Светски дан здравља осветлиће медицинске сестре и бабице, дежурну, немирну радну снагу која је револуционисала здравствену индустрију какву данас познајемо са темом Промоција здравља за добробит, правичност и одрживи развој.

Од самог почетка, на Светски дан здравља људи широм света су увелико заговарали здравствена питања и приступ здравственој заштити. Светска здравствена организација сваке године има другачију тему за овај дан, која је истакнута у школама, семинарима, радионицама и дискусионим форумима. Овај дан је усмерен на подизање свести о здравственим проблемима сиромашних и мање срећних у сиромашним регионима широм света, као и на подсећање да будемо захвални за своје здравље и да се боље бринемо о себи.

Организују се активности на отвореном као што су планинарење и бициклизам, као и добротворне акције и прикупљање средстава. Ментално здравље је често највише занемарено, а због нашег стресног начина живота, данас је веома важно. Тако да се медијација и терапија у великој мери подстичу. Наравно, ви сте оно што једете, тако да се дневни оброци и промоције ресторана односе на одржавање уравнотежене исхране.

Усред пандемије, загађене планете, све већег броја болести као што су рак, астма, срчана обољења, на Светски дан здравља 2022, СЗО ће усмерити глобалну пажњу на хитне акције потребне да би људи и планета били здрави и подстакао покрет за стварање друштава. фокусиран на благостање.

На овај дан се широм света промовише и слави физичко, ментално и емоционално благостање, предвођено Светском здравственом организацијом (СЗО).

Презентација је урађена у сарадњи са ученицима одељења М32 прва група (Вељко Божиновић, Анђела Баљевић, Анђелија Господиновић, Мина Глигоријевић, Јелена Гочић, Нађа Антуновић, Милица Драгијевић, Милена Арлов, Вања Вајлар, Нина Гавриловић) и наставницом Селеном Савић.

Светски дан здравља.pptx

22. март 2022.

СВЕТСКИ ДАН ВОДА

Циљ обележавања је подизање свести о виталном значају воде за заштиту човековог здравља, животне средине и одржавање здравља екосистема планете. Човеку је неопходно минимум 50 литара воде дневно - за пиће, прање, кување и санитарије. Питања воде и санитације су међу најхитнијим глобалним проблемима наредне деценије, јер више од 2 милијарде људи и даље живи без приступа сигурној води, још више живи без хигијенских санитарних услова, а недостатак воде све више погађа неке од најугроженијих светских популација.

Дан су обележили ученици:

Стоилковић Снежана, Стојановић Лазар, Словић Вања, Тододоровић Теодора из одељења М13 и Сара Ђорђевић, Катарина Јосић, Јелан Јовић, Вељко Стевановић из одељења ФА34. Ментор је проф. Марија Радосављевић

Svetki Dan voda 2022 Marija R.ppt
Светски дан бубрега.pptx

10. март 2022. 

СВЕТСКИ ДАН БУБРЕГА

Светски дан бубрега обележава се на иницијативу Међународног друштва за нефрологију и Интернационалног удружења Фондације за бубрег у више од 100 земаља широм света. Од 2006. године обележава се сваког другог четвртка у марту месецу. Заједнички управни одбор Светског дана бубрега прогласио је 2022. годином „Здравља бубрега за све“. Конкретно, позива све нас да радимо на премошћавању празнина у знању за бољу његу бубрега. Кампања 2022. ће се фокусирати на напоре да се повећа образовање и свест о здрављу бубрега. Рано откривање болести бубрега омогућава бољу негу и лечење болести  и смањује смртност од ових болести. Иако је важно постојање ефикасних мера за спречавање настанка и даљег напредовања болести бубрега, подједнако је битна подршка друштвене заједнице како пацијентима са болестима бубрега (укључујући оне који зависе од дијализе и трансплантације) тако и њиховим неговатељима, посебно током пандемије COVID-19 и других изазовних периода.

Презентација је урађена у сарадњи са ученицима одељења М42 трећа група (Тамара Њагуловић, Хелена Војнић, Марија Пелић, Милица Станикић, Нађа Икић, Марија Петковић, Ивана Николић, Вук Живковић, Магдалена Младеновић, Тијана Ђорђевић, Теодора Страиновић) и наставницама Радомирка Никодијевић и Селена Савић. 

март 2022. године

Зајечарска иницијатива је током викенда организовала семинар називом "Родна рамноправност у 21. веку". Присуствовали су ученици ђачког парламента наше школе

март 2022. године

У организацији Удружења рома, чланови ђачког парламента имали су могућност да чују корисне податке везане за запошљавање и представљање послодавцима.  

01. март 2022.

ЧИТАЈМО ГЛАСНО

Друштво школских библиотекара Србије организује пети пут акцију „Читајмо гласно“ поводом обележавања Националног дана књиге, 28. фебруара. Тим поводом ученици су читали текст који је Александра Јовановић, наставница српског језика, пропремила поводом обележавања 60. година од доделе Нобелове награде. Текст је избор из Андрићевих дела – На Дрини ћуприја, Ех понто, Проклета авлија.  28. фебруара 2022. у 11:55 читали ученици: Давид Рајић М41, Теодора Кнежић М41 и Никола Марковић М21.  Ученике су припремиле Ленче Радосављевић, наставница латинског језика и Мирјана Куновчић, школски библиотекар. Снимање и монтажа прилога Ленче Радосављевић, наставница латинског језика. Читали су пред 11 ученика одељења М42.

Мирјана Куновчић, библиотекар школе

ШАХ И МЕДИЦИНА

"Шах је посебан. To је jедна од најбољих и најтежих игара, која захтева пуну пажњу. У њој вежбаш доношење правих одлука" - каже наш Виктор, ученик одељења М32. Он је шах заволео још од малена када је гледао како његов деда игра. Научио је од свог деде важне потезе, а затим је наставио да свакодневно вежба.

На Светосавском шаховском турниру (27. и 28. јануара 2022.) у Техничкој школи у Зајечару наш Виктор Милошевић освојио је прво место. Честитамо Виктору и поносимо се свестраношћу наших ученика.

4. фебруар 2022.

Светски дан борбе против рака

Годишње 19 милиона особа оболи од неког облика рака а 30 - 50% се може спречити редовним скрининзима, раним откривањем и лечењем. 

Циљ је подизање свести о важности редовних прегледа и здравог начина живота.

Ђачки парламент

31. јануар 2022.

НАЦИОНАЛНИ ДАН БЕЗ ДУВАНА

(Ђачки парламент)

24. јануар 2022.

Европска недеља превенције рака грлића материце.pptx

Европска недеља превенције рака грлића материце обележава се од 17- до 23 јануара 2022. године у циљу подизања свести жена о раку грлића материце и начинима превенције. Светска здравствена организација као приоритет препоручује примену интервенција за превенцију и контролу рака грлића материце како би се постигла елиминација ове болести. То подразумева свеобухватни приступ овој болести: скрининг односно рано откривање и лечење свих форми лезија, вакцинацију против хуманог папилома вируса (ХПВ), као и палијативно збрињавање жена које болују од ове болести у смислу активне и свеобухватне бриге која подразумева контролу симптома, психолошку, социјалну и духовну подршку.  (ЗЈЗ)

Препознајући значај обележавања недеље превенције рака грлића материце, наставнице Здравствене неге су се потрудиле да својим ученицама скрену пажњу на важност превенције. 

Презентацију су припремиле наставнице: Селена Савић, Тамара Младеновић, Светлана Станојевић и Татјана Живковић са ученицима одељења М32.

"Мали луди научници" из вртића Љиљан у посети Медицинској школи

19. јануар 2022.

Данас су нашу школу посетили будући физичари, хемичари, фармацеути, једном речју, будући научници! Дошли су тихо, у колони по двоје, држећи се за рукице, културно пожелевши добар дан. У потпуности су били опремљени за рад. Носили су радне мантилиће, маске, заштитне наочаре, а око врата идентификационе картице. Задивили су нас својим паметним погледима, питањима и нескривеном жељом да виде и науче. Имали смо осећај да су им наши експерименти већ познати, да о свему томе већ понешто знају и да им сада треба нешто више.
Реч је о пројекту "Мали луди научници" који је за своју завршницу имао посету нашој лабораторији. Пројекат су, за старију групу из вртића Љиљан, органиозовале васпитачице Тијана Мицић Голубовић и Најденка Милановић. Милим гостима лабораторију Медицинске школе, као и екперименте, показивале су наставнице хемије Ана Мицић и Зорица Тошић. Било је ово једно дивно преподне. 

Видео материјал вртића Љиљан:

20220119_171717.mp4