Догађаји 2021.

29.12.2021.

АКЦИЈА ПРИКУПЉАЊА СЛАТКИША И СЛАНИША

У акцији прикупљања слаткиша и сланиша за децу социјално угрожених породица и деци ромске националности, највише се истакло одељење М31 заједно са разредном Снежаном Радисављевић. Свима који су учествовали велико хвала на труду и доброј вољи, а посебно  колегиници Снежани, наставници Здравствене неге, која осим на образовање утиче и на формирање ставова и правих вредности код својих ученика.

28. 12. 2021

О организацији Медицинске школе за портал ZAMedia, директор др Давор Јанковић

Медицинска школа у Зајечару више од седам деценија образује здравствене и фармацеутске раднике 

Припреме за отварање медицинске школе отпочеле су 1947. године с намером да се од јесени те године отпочне с радом. Из техничких разлога, од којих је најважнији био недостатак просторија за школу и интернат, отварање школе је одложено. Јула месеца 1948. године Влада Народне Републике Србије на предлог Министарства здравља донела је одлуку да се у Зајечару отвори Државна средња медицинска школа. У међувремену су обезбеђене просторије за рад и за интернат. Иако су предузимане опсежне мере да се школом обухвати планиран број полазница, већи резултати су изостали. У другој половини септембра 1948. године почело је извођење наставе само са 22 уписане ученице у први разред. Предавачи из опште образовних предмета били су редовни професори зајечарске Гимназије док је стручна настава била поверена лекарима из зајечарске болнице и других здравствених установа. Настава се одвијала у једној учионици, предратне женске основне школе (данас основна школа Јелена Мајсторовић). Неколико школских клупа, табла и пар слика и модела из анатомије чинили су основни инвентар и прва наставна очигледна средства. На зидовима налазили су се графикони и плакати као “Здравље је највеће богатство“, наводи се о историјату на сајту Медицинске школе.

ЦЕО ТЕКСТ ПРОЧИТАЈТЕ НА ПОРТАЛУ ЗаМедиа, кликом овде.

Представљање пројекта

И ЈА САМ МАЛАЛА – Образовање је моћ


Дана 29.10.2021. у  Медицинској школи у Зајечару, у одељењу М32, присуствовала је гошћа Др Афердита Мустафи. Дружење је било  заказано у 14:10 часова. Најаву гостовања су реализовале Анастасија Петровић и Миљана Радовановић, такође ученице одељења М32. Интервју је водила Миљана Радовановић.

  Др Афердита Мустафа је педијатар и ради у Дому здравља у Бујановцу. Медицински факултет завршила је на Универзитету у Приштини, а специјализацију на Медицинском факултету Универзитета у Нишу. Њен отац је био занатлија, а мајка домаћица., поносна је на њих и подршку коју су јој давали да оствари свој сан, упркос препрекама на којима је наилазила. Данас вредности којима су је научили, преноси на своје троје деце. Од 2002. године активна је у политичком животу, као одборница у више мандата. Не може да замисли дан у коме није учинила или се потрудила да учини нешто добро за локалну заједницу, за људе који верују у њен рад. 

У сарадњи са Екуменском иницијативом жена из Омиша, председница „Дечјег центра“  Селена Ристић Витомировић реализује пројекат „И ЈА САМ МАЛАЛА – Образовање је моћ“. Др Афердита Мустафи је друга гошћа у оквиру овог пројекта. 

Циљ пројекта је превенција осипања из школског система, подстицање на личну иницијативу за променом, као и оснаживање за учење и откривање могућности каријерног напредовања девојака развојем њихових талената и капацитета. 

Ирена Лилић, наставник Здравствене неге

01.12.2021.

СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ СИДЕ

Светски дан борбе против АИДС-а (код нас: сида) обележава се 1. децембра. Болест која је, откад се појавила 1981. године у САД, до сада однела преко 25 милиона живота, и даље је присутна широм света. Светски дан борбе против сиде обележава се од 1988. године, а црвена трака, као симбол борбе против болести и солидарности са оболелима, постоји од 1991. године. 

Циљ:  Ширење свести да је СИДА озбиљна болест и да представља  озбиљан проблем код нас и у свету, али да би се спречило ширење постоје начини превенције.

Задаци: 

- спровести здравствено васпитни рад о начину ширења СИДЕ

 - спровести здравствено васпитни рад о начину превенције СИДЕ

01.12.2021.

КВИЗ

Поводом Светског дана борбе против СИДЕ у Тимочком омладинском центру је организован квиз у коме су учествовали и ученици Медицинске школе: Гочић Софија, Вучић Марта - ученици одељења М22, и  Ивона Стефановић и Мила Коричанац - ученици одељења Фа15. Наши ученици су освојили друго место. Циљ организовања квиз такмичења је подизање свести о значају превенције полно преносивих болести. 


Ученици Медицинске школе одељења М42 III група: Марија Петковић, Тијана Ђорђевић, Марија Пелић, Магдалена Младеновић, Тамара Њагуловић, Хелена Војнић, Нађа Икић, Милица Станикић, Вук Живковић, Теодора Страиновић и Ивана Николић су у сарадњи са наставницима здравствене неге Селеном Савић, Јасенком Милосављевић, Дејаном Јеленковићем и Иреном Лилић  направили плакат и презентацију.  

Дан су обележили и ученици Ђачког парламента  

Ученици Ђачког парламента

проф. Марија Радосављевић и др Мерлина Миљковић са ученицима из одељења МСВ14


20. 11. 2021.

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ЗНАЧАЈНИХ ДАТУМА

Дан сећања на жртве саобраћајних несрећа – 21.pptx

ЕВРОПСКИ ДАН РАЦИОНАЛНЕ УПОТРЕБЕ АНТИБИОТИКА

СВЕТСКИ ДАН ДЕЦЕ

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕТЕТА

ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ САОБРАЋАЈНИХ НЕЗГОДА


14. 11. 2021.

СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ДИЈАБЕТЕСА

Светски Дан борбе против шећерне болести (WDD) се обележава сваке године 14. новембра, на рођендан Сер Фредерика Бентинга, који је 1922. заједно са Чарлсом Бестом открио инсулин. Представља највећу светску кампању усмерену на подизање свести о дијабетесу, скрећући пажњу јавности коју чини више од милијарду људи широм света.  

Ученици одељења М12 са професорком Маријом Радосављевић направили су презентацију како би обележили овај дан. Такође, својим активностима обележили су дан и наставници Здравствене неге. Такође, презентацију су направили и ученици Ђачког парламента. Материјал је у прилогу. 

14. новембар
Светски дан борбе против дијабетеса – 14.pptx
Светски дан борбе против дијабетеса
Агитка_дијабетес.pdf
Шећерна болест_2
Упитник_процена дијабетеса.pdf

15. 10. 2021. 

СВЕТСКИ ДАН ЧИСТИХ РУКУ

Светски дан чистих руку обележава се у више од 70 земаља широм света. Главни циљ кампање посвећене овом датуму је стицање правилних хигијенских навика и развој културе прања руку сапуном, јер је то једна од најделотворнијих и најисплативијих мера превенције највећег броја болести које се преносе преко прљавих руку. 

10.10.2021.

СВЕТСКИ ДАН МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА

„Покрет за ментално здравље: хајде да инвестирамо у ментално здравље”. 

Под овим слоганом, наши ученици и наставници су посветили време овом значајном празнику. Након разговора са педагогом и наставницима здравствене неге и анализе свакодневних ситуација, закључили су да треба много улагати у одржавање и унапређење менталног здравља. Посебно у овим тешким временима.

Светски дан менталног здравља.pptx

Презентацију радили

Ученици М42 III група

Тамара Њагуловић, Хелена Војнић, Марија Пелић, Милица Станикић, Нађа Икић, Марија Петковић, Ивана Николић, Вук Живковић, Магдалена Младеновић, Тијана Ђорђевић, Теодора Страиновић.

Наставнице: Селена Савић, Цица Божовић, Весна Симић 

Нађи свој циљ!

Ђачки парламент Медицинске школе

Брига о менталном здрављу за све!

Ученици М42 III група

Тамара Њагуловић, Хелена Војнић, Марија Пелић, Милица Станикић, Нађа Икић, Марија Петковић, Ивана Николић, Вук Живковић, Магдалена Младеновић, Тијана Ђорђевић, Теодора Страиновић. Наставнице: Селена Савић, Цица Божовић, Весна Симић 

04.10.2021.

Ђачки парламент Медицинске школе је пожелео свим малишанима срећну Дечју недељу.

Ученице Медицинске школе Зајечар, Мара Стефановић из одељења М32 и Анђела Новаковић из одељења ФА 24 су чланице фолклорског друштва ЦТУ “Корени“. Учествовале су на међународном такмичењу у фолклору у Пољској у месту Зјелона Гора. Такмичење је трајало у периоду од 16.09.2021. до 19.09.2021. године. Учествовало је 30 фолклорних група и на том такмичењу су освојиле прво место са својом фолклорном групом.

наставници, ученици и директор школе у дворишту Саборне цркве

Литерарни конкурс на тему 

Мој храм - мој град

21. 09. 2021.

На литерарном конкурсу 6. Фестивала хришћанске културе, расписаном на тему Мој храм - мој град, радови наших ученика оцењени су као најбољи. 

1. награда припала је Софији Јанковић М21, 

2. Матеји Алексићу М11, 

3. Иви Јовановић ЛТ23. 

Ученицима су награде уручене на отварању изложбе ученичких радова у дворишту Саборне цркве. Директору школе такође је уручена захвалница за учешће на фестивалу.