СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА

Датум постављања: Feb 08, 2018 9:32:41 PM

Програм Светосавске академије

Концепт нацрта Светосавске академије 2018 године настао је на основу колажа текстова из зборника радова о Светом Сави, „Тајна Светосавља.” Па ипак, главно тежиште текста подвлачи значај језика, писмености, образовања и васпитања који је лирски најбоље дат у фрагменту из дела „Завјештање Стефана Немање”. „Медицинска школа” у Зајечару, заједно са основном школом „Љуба Нешић”, овогодишњи су носиоци Светосавске академије, па су представници школа у сарадњи организовали и припремили програм. Свечана академија започела је песмом „Исполаети деспота” којом је уважен улазак Његовог преосвештенства, епископа тимочког господина Илариона, а након тога су сви хорови, основношколски, средњошколски и црквени дечији хор, отпевали химну Светом Сави.

Средњошколци су затим наизменично говорили пасаже текстова „Завјештања Стефана Немање” о значају слова и писмености, књиге и списа као главним репрезентима једног народа, а ови делови симболично су прожети музичком пратњом, старом српском дворском песмом, Бојарком, у извођењу ученика основне музичке школе „Стеван Мокрањац”. Такође је било речи о великом уделу Светога Саве у оснивању наше научне медицине, написане у Хиландарском типику око 1200. године, али и о његовом широком васпитачком раду, јер је Свети Сава био најпросвећенији и најобразованији човек свога доба.

Чињенице о великом значају лика Светога Саве наизменично су дочаравали ученици средњих школа, док су се оновношколци уобличавали своју визију Светосавља рецитацијама и блиским алузијама на дело и фигуру првог српског архиепископа.

Заслужни за реализовање и успешност програма свакако су ученици који су гледаоцима својим умећем, одевени у средњовековне костиме, пренели дух Светосавља, као и наставник српског језика и књижевности, Милена Алексић, која је припремала ученике за извођење. Учесници академије, као и представници својих школа:

Голубовић Страхиња, Медицинска школа Зајечар, Фа45;

Николић Мина, Медицинска школа Зајечар, Фа45;

Крстић Урош, Медицинска школа Зајечар, М41;

Митић Александар, Медицинска школа Зајечар, М41;

Марковић Анита, Медицинска школа Зајечар, Пс34;

Бежинаревић Мартин, Економска школа Зајечар, Пт4;

Николић Милица,Економска школа Зајечар, Пт3;

Величковић Ива, Гимназија Зајечар, II3;

Трајковић Никола, Гимназија Зајечар, I3;

Здравковић Павле, Техничка школа у Зајечару, Е44.

Захваљујемо се такође и директору музичке школе „Стеван Мокрањац”, Станоју Јовановићу, као и наставницима ове школе Братиславу Смичковићу и Душану Ракићу који су припремили квинтет који је извео Бојарку. Квинтет ученика:

Ристић Милица, виолина;

Лазаревска Јована, виолина;

Ватовић Натан, хармоника;

Нижницки Андреја, хармоника;

Петровић Никола, хармоника.

Наставници свих школа су имали доста разумевања за учеснике академије с обзиром на то да су се пробе горово свакодневно одржавале нарочито последње недеље првог полугођа. Међутим, уз труд и вољу ученика али и добру мотивацију све обавезе успешно су завршене. Ево шта о припремама каже један од учесника:

„Ова академија била је велики изазов за све нас, пробе смо имали скоро сваког дана уз доста понављања и исправки изговора текста, а све то како бисмо били сигурни у своје извођење и како би што боље дочарали суштину текстова. Свакако, свака нам је проба пружала и тренутке смеха и задовољства које нико од нас неће заборавити, а то је оно што се не види на позорници али је свакако утицало на квалитет програма.”