Показна вежба „Експлозија“ – 19.09.2019.

Датум постављања: Sep 19, 2019 12:39:9 PM

Ученици Медицинске школе Зајечар учествовали су у показној вежби на тему екплозије у стамбеном простору. На иницијативу и у организацији Ватрогасно спасилачке јединице, а у сарадњи са Полицијском управом и Црвеним крстом града Зајечара, показали су како треба поступити у случају незгоде оваквог типа. У показној вежби су учествовали ученици који похађају Секцију прве помоћи и Секцију реалистичког приказа повреда и стања. Тимским радом и заједничким деловањем показали су на који начин треба обезбедити место несреће пре приступа, организовати саобраћај, угасити пожар, евакуисати повређене особе и збрињавати повреде. Ученици који похађају Секцију реалистичког приказа повреда и стања – наши шминкери и глумци – припремили су сценарио и нашминкали повреде како би ситуација била што вернија и изгледала као да је у питању прави пожар. Учествовало је наших девет глумаца, и три ученице обучене за шминкање повреда. У томе су им помогли наставници Здравствене неге и организатори секције Татјана Живковић и Ирена Живановић.

Најпре су учесници из Полицијске управе обезбедили место несреће преусмеривши саобраћај и обезбедивши простор за збрињавање повређених.

Затим су стигла кола Вастрогасно спасилачке јединице под ротационим светлом и ватрогасци су приступили месту несреће. Угасили су пожар и евакуисали повређене на безбедно место, где су их преузели чланови екипе прве помоћи, којима су помогли чланови екипе прве помоћи петлића Црвеног крста.

Екипа прве помоћи бројала је шест чланова, под менторством наставника прве помоћи Др Тање Ђорђијоски и наставника Живковић Љубице.

Циљ показне вежбе био је да се демонстрира поступак збрињавања повређених у акцидентима изазваним експлозијом и пожаром.

Татјана Живковић, Љубица Живковић, Ирена Живановић, наст.здравствене неге и др Тања Ђорђијоски наст. прве помоћи