Матурски плес

Датум постављања: May 19, 2018 6:51:32 PM

European Quadrille Dance Festival - сваке године

сви плешемо ла ла ла ла!

И зато

што сам тако млад

што сам тако млад…


Манифестација под називом European Quadrille Dance Festival или Матурантски Плес у Србији настала је 2005. године, а први град који се прикључио овом пројекту Плесног Савеза Словеније био је град Краљево. После Краљева 2006. прикључио се и Ниш, од 2007. и многи други градови: Јагодина, Зрењанин, Београд, Нови Сад, Панчево, Крагујевац, Смедерево, Пирот, Зајечар, Неготин, Крушевац, Трстеник, Ћуприја, Вршац, Алибунар, Кикинда, Лапово, Свилајнац, Врање, Прокупље, Нови Пазар итд. Најчешће су учесници манифестације матуранти средњих школа, али у неким градовима учествују и матуранти осмог разреда. Плес је у Србији често стран младим људима и многи га се боје или их не занима. Треба га зато приближити на овај начин, поједноставити, направити што бољу забаву и показати младима да и они то могу.Сви матуранти плешу исту кореографију, на мелодију оперете Слепи миш Јохана Штрауса. Без обзира што је реч о плесу уз озбиљну музику, матуранти су веома лепо прихватили кореографију и уопште идеју заједничког плеса са матурантима Европе. Музика се најчешће емитује преко сателитског радија и сви европски градови плешу у исто време тачно у подне (12:00). На основу тога обарамо заједно и Гинисов рекорд као највећи симултани плес у свету. Рекорд који је оборен још 2011. износи 33.202 плесача. Без обзира на Гинисов реkорд, главно је то да су сви матуранти све време насмејани, да се одлично друже, да им је лепо и да бар мало осете лепоту плеса.

Ове године манифестација се одржава 18. маја, а у овом пројекту су до сада, поред српских, учествовали матуранти из Чешке, Словачке, Мађарске, Слованије, Хрватске, Аустрије, Македоније, Црне Горе, Бугарске, Естоније…

Главни представник плесног Савеза Словеније за извођење овог програма за Србију, који овај пројекат води од 2007. године. је Плесни клуб Ла Луна из Јагодине, а заступа га Небојша Славковић.


Јелена Милосављевић