ДЕЧЈА НЕДЕЉА

Датум постављања: Oct 13, 2019 1:42:23 PM

Активности ученика у дечјој недељи:

  • Активност 1-Ученици одељења Пс13 су направили плакате са циљем да информишу остале ученике у школи о дечјим правима,правима и одговорностима у школи као и правима деце и дужностима.

  • Активност 2-припрема ученика за реализацију радионице “Имам право али и дужности“.

  • Прављења слагалица /продукти рада ученика одељења Пс13.

  • Израда сличица каје су потребне за радионицу(штампање и сечење)

  • Израда плаката /за сегменат радионице –другарство

  • Израда плаката за сегменат радионице/залепи ме –права и дужности

    • Активност 3-реализација радионице

Дечја недеља је на нашим просторима први пут обележена 1934. године и од тада се у континуитету мења и развија, прилагођавајући своје програмске циљеве потребама деци и друштвеном развоју. Од 1987 године је на предлог организације “Пријатељи деце Србије“ уведен Закон о друштвеној бризи о деци и одвија се сваке године у месецу октобрa. Конвенција о правима детета Уједињених нација усвојена 1989. године ступила на снагу 1990 године основни је документ за планирање и реализацију активности у току Дечје недеље. Генерална скупштина Уједињених нација 2002. године усвојила је завршни документ „Свет по мери детета“ која даје јасне смернице за обликовање света који ће права детета признати, промовисати, заштитити и развити услове за њихово остварирања. Дечја недеља ће бити још једна прилика да се ученици подсете дечјих права а такође и одговорноси и дужности.Ове године дечја недеља се обележава од 7до 13 .октобра и мото ове године је “Да право свако- дете ужива лако“.

Радионица је реализована 10.10.2109године у просторијама уастанове за дневни боравак деце и младих “Облутак“.Циљи радионице:-упознати кориснике са правима деце као и њиховим дужностима-упознати кориснике са значајем поштовање истихЗадаци радионице:-заједнички рад између ученика Медицинске школе одељења Пс13 и ученика М21 и корисника установе за дневни боравак деце и младих“Облутак“ -развијање другарства

-поштовање различитости -међусобно уважавање

Сценарио радионице -ИМАМ ПРАВО АЛИ И ДУЖНОСТИ

Селена Савић

Ана Марковић