Догађаји 2022/2023

XVII ЕВРОПСКА НЕДЕЉА ПРЕВЕНЦИЈЕ РАКА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ 2023. ГОДИНЕ

У Србији свакога дана најмање једна жена умре а четири оболе од рака грлића материце…

Од 2007. године, сваке године трећа недеља јануара се обележава као Европска недеља превенције рака грлића материце. У нашој земљи овај значајан датум ће седамнаести пут заредом бити обележен у периоду од 23-29. јануара 2023. године.

Европска недеља превенције рака грлића материце под слоганом: “Рак грлића материце – рак који можемо спречити” обележава се од 23. до 29. јануара 2023. године у циљу подизања свести жена о раку грлића материце и начинима превенције.

Рак грлића материце, и поред доказаних мера превенције, већ дуги низ година наставља да буде један од водећих узрока обољевања и умирања у женској популацији у нашој земљи. Имајући у виду да сваке године око 1.000 жена оболи и приближно 500 изгуби живот, не изненађује податак да се Србија налази на неславном петом месту у Европи по обољевању и умирању од ове болести која се може спречити. Већина ових случајева могла се спречити да је болест откривена у раној фази и да се на време приступило лечењу!

Превенција рака грлића материце обухвата:

1. примарну превенцију

2. секундарну превенцију

3. терцијарну превенцију

ПРИМАРНА ПРЕВЕНЦИЈА поразумева спречавање ХПВ инфекције, који представљају једну од најчешће преносивих полних болести. У Србији су регистроване две вакцине против ХПВ : двовалентна (16 и 18) и квадривалентна (6,11,16,18). Двовалентна вакцина је регистрована за примену код особа женског пола узраста 9-25 година. У нашој земљи ова вакцина је још увек на нивоу препоруке.

СЕКУНДАРНА ПРЕВЕНЦИЈА: подразумева скрининг који обухвата цитолошки налаз, ХПВ типизацију, колпоскопију и биопсију. Скринингом су обухваћене жене које немају симптоме болести.

ТЕРЦИЈАРНА ПРЕВЕНЦИЈА подразумева третман тј. лечење

Цитолошки преглед цервикалног брисa познатији као Папа тест, најважнији је део скрининга и контролише се једном годишње. Више од 99% карцинома грлића материце садржи један или више генотипова ХПВ вируса повезаних са развојем рака ( 50-60% ХПВ тип 16, 10-20% ХПВ тип 18). Ризик ХПВ инфекције расте 3% са сваким новим сексуалним партнером. Пренос инфекције остварује се директним контактом.

Фактори ризика који потпомажу настанак инфекције су: присуство локалне трауме, рано ступање у сексуалне односе, већи број партнера, пушење, примена контрацептивних пилула, имунодефицијентна стања.

С обзиром на широку распрострањеност вируса у популацији, велика је могућност заразе. Употреба кондома не пружа потпуну заштиту од инфекцијеа али се свакако препоручује јер значајно смањује могућност преноса ХПВ инфекције.

Свака жена треба да размишља о свом репродуктивном здрављу и да у току године одвоји дан када ће посетити свог гинеколога и искористити неку од доступних могућности превенције.

Редовни гинеколошки прегледи, спровођење програма организованог скрининга и вакцинација против ХПВ, имају највећи значај у превенцији ове болести!

Поводом обележавања Европске недеље превенције рака грлића материце ученице одељења М31, Сара Микић и Марија Соколовић направиле су презентацију на тему “Карцином грлића материце”. Презентација је приказана у холу школе током недеље обележавања.

Наставнице здравствене неге : Татјана Живковић, Симић Весна, Јовановић Марина

извор: https://zzzzsbg.rs/xvii-evropska-nedelja-prevencije-raka-grlica-materice-2023-godine/

27. јануар 2023.

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ШКОЛСКЕ СЛАВЕ

Дана 27. јануара 2023. године свечано је прослављена школска слава. Резање колача је обављено у Саборном храму. Колачар ове године је била Јелена Милосављевић, наставница физичког васпитања. Директор наше школе др Давор Јанковић, садашњи колачар, обратио се наставницима пригодним речима и наградио је наставнике који су допринели унапређењу наставе и промоцији школе.

12. јануар 2023.

СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ НАСТАВНИКА

У нашој школи je у среду, 12. јануара 2023. године, одржан семинар на тему „Зашто зебре немају чир“. Аутори и реализатори стручног усавршавања биле су Тамара Ђорђевић Николић, дипломирани психолог и Љубица Лалић, дипломирани биолог. Присутно је било 30 наставника. Избор теме стручног усавршавања наставника резултат је процене слабих страна које су препознате од стране стручних већа наше школе, а у сарадњи са педагогом и директором. План је да се у току ове школске године наставницима омогући још један акредитовани семинар.

Што се тиче стручног усавршавања у установи, наставницима су формално или неформално доступне обуке о раду на Гугл платформи, угледни и огледни часови, учешће у школским пројекатима, предавања у организацији локалних институција са којима сарађујемо и друго.

Ленче Радосављевић, наставник латинског језика

Наша професорка физичког васпитања, Јелена Милосављевић, за све нас је направила новогодишњи рам. Да ли сте се усликали?

ЖЕЛИМО ВАМ СРЕЋНУ НОВУ ГОДИНУ!


ВРШЊАЧКА ЕДУКАЦИЈА НА ТЕМУ СИДА

СИДА је неизлечива болест која се едукацијом може превенирати и ставити под контролом. Светски дан борбе против СИДЕ традиционално се обележава 1. децембра, али се током године о овој теми мало разговара. Наставнице Медицинске школе Јасенка Милосављевић и Ирена Лилић су дошле на идеју да кроз вршњачку едукацију цео месец децембар посвете овој теми. Организовале су и едуковале ученике виших разреда да презентују предавање на тему СИДА како би обавили вршњачку едукацију у свим одељењима првог разреда. Вршњачка едукација је обављена на часовима Одељењског старешине у одељењима М11, М12, М13, СЕТ 14 и ФА15.

Циљ је да се кроз вршњачку едукацију подигне свест о ХИВ инфекцији и развоју болести СИДЕ, као и да се истакне значај познавања и поштовања мера превенције којима се спречава ширење инфекције.

Након вршњачке едукације ученици су на крају добили да попуне кратак евалуациони упитник: „Колико знам о ХИВ-у/АИДС-у“ како би проверили своје знање и успешност едукације. Ученици су били активни и наводе да им се свиђа овакав вид едукације.

Ученици који су спровели едукацију у виду предавања су ученици одељења М21: Теодора Ђорђевић, Јања Живковић, Урош Лаловић, Александар Ристовић, Богдан Стојичић и Лука Стојкановић, а из одељења М42 Анђелија Господиновић.

Наставнице Медицинске школе: Јасенка Милосављевић, Ирена Лилић

28. децембар 2022.

КРЕАТИВНА РАДИОНИЦА

У оквиру креативне радионице верске наставе, у којој су учествовале ученице наше школе и Гимназије, од рециклираних материјала, настале су дивне огрлице. Имали смо прилику да на практичном примеру научимо да уз мало труда и воље све може да се промени на боље. Као што су од старих мајица настале ове лепе огрлице, тако и ми можемо да променимо наше лоше навике, можемо да се украсимо врлинама и добрим делима, и бићемо бољи, онакви какви треба да будемо.

Посебно морамо да похвалимо наше другаре из четвртог разреда ОШ. "Десанка Максимовић" који су били ту у својству предавача.

Анкица Голубовић, вероучитељица

26. децембар

НОВОГОДИШЊА ПРЕДСТАВА

Секцији за подизање културне свести Медицинске школе ових дана у центру пажње била је новогодишња представа. Наши ученици су бројној дечици улепшали доделу пакетића. Интересантна и поучна је била прича о Евици неваљалици која је постала добра девојчица.

Ове године, чланови наше секције су представу одиграли 3 пута: у нашој школи, у Техничкој, и у ОШ "Д. Максимовић".

Ученици учесници: Миња Јовановић, Даница Ђенић, Јелена Спасић, Јована Спасић, Ана Јанкуцић, Даница Димитријевић, Милан Максимовић, Андрија Вељковић, Нађа Цветановић и Никола Марковић.

Наставници: Стеван Јовановић, Александра Јовановић, Ленче Радосављевић

САПУНИ ЗА ПРОДАЈУ - хуманитарна акција

Ученици 4. разреда, смера- Фармацеутски техничар, одлучили су да наставе акцију прикупљања средстава за помоћ малој Николини. Самостално су организовали прикупљање новца за набавку материјала и израдили сапуне за продају, како би помогли лечење Николине у иностранству. Сапуне су израдили од провидне глицеринске базе, са додацима парфемских и етарских уља, арома за колаче, боја за колаче и мица козметичких боја, као и шљокица и декоративних елемената који ће обезбедити и феноменалан изглед. Сапуне можете поручити преко ученика одељења Фа44 или преко странице школе, која ће вас повезати са њима. Хвала вам, драги ученици, на вашој хуманости, јер је то једна од вредности које чине доброг медицинског радника а то је оно чему тежимо ми као Медицинска школа. Прикупљено је 18500 динара. Сва средства су уплаћена на рачун Фондације “ Буди хуман” , за Николину Јосић.

Јелена Милосављевић и одељење ФА44

21. децембар 2022.

ХУМАНИТАРНИ ТУРНИР У ОДБОЈЦИ

Данас, 21.12., у сали за физичко васпитање Техничке школе, младост и хуманост на делу. Одличан одазив ученика свих средњих школа , на апел и у организацији Парламента ученика Медицинске школе. Хуманитарни турнир у одбојци, " ЗА НИКОЛИНУ", показао је да ови млади, енергични и пре свега хумани средњошколци могу све кад се удруже. 15 пријављених екипа надметало се целог дана, у одличном расположењу и правом спортском духу. Прво место освојила је екипа " Крем на леба", друго место "ОК творЗА", треће " Пчеларски приправници". Хвала: свим члановима екипа, судијама, др Мерлини Миљковић, члановима Парламента ученика Медицинске школе и наставницима физичког васпитања, који су учинили да овај догађај протекне у савршеној атмосфери... Сав прикупљен новац уплаћен је на рачун Фондације " Буди хуман" , за Николину. Ника, уз тебе смо....❤

Јелена Милосављевић, Петар Зарков

14. децембар 2022.

ПОКАЗНИ ЧАС


Чланови секције Прве помоћи и реалистичког приказа, наставнице Медицинске школе и директор др Давор Јанковић данас су посетили ОШ “Вук Караџић” у Великом Извору. Повод је био одржавање показног часа са темом “Збрињавање најчешћих повреда које се могу десити у школи”. Др Тања Ђорђијоски, др Мерлина Миљковић и наставник здравствене неге Татјана Живковић биле су у улози предавача, док су ученици симулирали повреде и збрињавање истих. Директорка школе Виолета Глишић, наставници и ученици били су изузетно срдачни и гостопримљиви. Мали другари су слушали и гледали са великим интересовањем. Постављали су паметна питања и покушавали да пробају неке од вежби које су видели. Надамо се да су уживали и да су пуно тога научили. До следећег сусрета!


Ученици:

Игњатовић Катарина, Корићанац Мила, Спасић Јована, Стефановић Ивона, Динић Лена, Мушатовић Нина, Тричковић Маша, Јојић Мара, траиловић Наташа, Тасић Милош, Алексић Матеја, Стојкановић Лука, Ристовић АЛександар, Милошевић Уна, Јанковић Софија, Станковић Невена, Станисављевић Хелена, Бајчета Кристина, Плевњак Ива и Спиковић Маријана.

08. децембар 2022.

ОГЛЕДНИ ЧАС ИЗ ЗДРАВСТВЕНЕ НЕГЕ


Огледни час из здравствене неге одржан је 07.децембра у одељењу М32.

Циљ часа је да објединимо и проширимо знања кроз панел дискусију на тему “Малолетничка трудноћа”. У питању је комплексан проблем који се може сагледати из више углова. Ученици су били у улози стручњака који поседују знања из области медицине, психологије, социјалног рада, права и представник цркве.

Хелена Станисављевић, ученица М32 је била у улози модератора.

Кристина Бајчета, ученица одељења М32, говорила је из угла психолога. Указала је на емоције, фрустрације, конфликте кроз које пролази малолетна особа која је затруднела. Говори и о последицама након прекида трудноће и шта се дешава ако реши да задржи трудноћу.

Јована Бугариновић, ученица одељења М31, указала је на медицинске чињенице. Говорила је о необавештености младих о контрацепцији, о утицају трудноће на физичко здравље девојке и о последицама намерног прекида трудноће.

Сара Петровић, ученица одељења М32, указала је на поступак центра уколико дође до малолетничке трудноће.

Никола Марковић,ученик одељења М31 је говорио из угла правника о поступку прекида трудноће у здравственим установама и наставку школовања.

Кристина Благојевић, ученица одељења М31 појашњавала је став цркве на задату тему.

Након излагања ученичких радова приказан је кратак филм о девојци која је са 16 година остала трудна,како се та трудноћа завршила и које последице је на њен организам оставио намерни прекид трудноће.

Ми верујемо у друштво у којем свака девојка и сваки дечак имају безбрижну младост и могућност да се школују и развијају своје потенцијале. Желели смо да овај час буде корак ближе том циљу. Час реализовали Марина Јовановић, Татјана Живковић у сарадњи са Браном Ђорђевић и Анкицом Голубовић.

02. децембра 2022.

Митолошка основа “Антигоне”


Митолошка основа "Антигоне" је угледни час који неколико школских година уназад одржавају наставник српског језика и књижевности и наставница латинског језика. Ове године су Мирослав Петровић и Ленче Радосављевић уз слике, мапе и породична стабла упутили ученике одељења М13 у садржај који је неопходно предзнање да би боље разумели лектиру "Антигона".

Ученицима су се обратили и чланови драмске секције Милан и Андрија, који су прочитали стихове из трагедије "Краљ Едип". У току часа могло се научити значење многих старогрчких речи као што су строфа, антистрофа, стасимон итд. Ученици су сазнали ко је била Сфинга, а ко пророчица Питија. Упознали су и садржај трагичне трилогије која претходи "Антигони". Надамо се да ће их овај час подстакнути да лектиру доживе на прави начин и правилно схвате жртву из љубави.


Ленче Радосављевић, наставник латинског језика

Мирослав Петровић, наставник српског језика и књижевности

05. децембар 2022.

ONLINE SPEAKING CLUB

У организацији наставница Ленче Радосављевић, Јасмине Кладар и Слађане Петковић, а на позив наставнице Билјане Стојановске из ОШ "Јохан Хајнрих Песталоци" из Скопља, наши ученици су имали могућност да учествују у онлајн разговору на енглеском језику.

Online speaking club је покренут од стране турске школе "İbrahim Cinkaya Sosyal Bilimler Lisesi". Први сусрет је био у понедељак поподне, када су се сви учесници упознали и договорили наредне кораке. Циљ ове ваннаставне активности је побољшање изговора и увежбавање комуникације на енглеском језику. Ученици - учесници су: Јована Јовановић ФА34, Спиковић Маријана М12, Митов Анастасија М12, Урош Лаловић M21, Миња Јовановић Фа15, Матејевић Анита М12, Рајић Анђела М12, Тара Савић Фа15, Милош Ђорђевић Фа25 и Павле Радукановић М22.

03. децембар 2022.

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Ученици образовног профила педијатријска сестра- техничар, одељења ПС43, кроз различите активности, са корисницима установе за дневни боравак деце и омладине ометене у развоју- "Облутак", обележили су Међународни дан особа са инвалидитетом. Активности које су реализоване су:

- Радионица: Сви смо једнаки

- Ликовна радионица

- Кулинарске активности

Ана Марковић, наставница Здравствене неге

01. децембар 2022.

СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ СИДЕ

Поводом Светског дана борбе против сиде, 1. децембра, под слоганом – „Изједначимо” наши ученици и наставнице позвале су на заједничким деловањем у окончању ове болести која је глобална претња.

Нагласиле су да са већим приступом превенцији, дијагностици, лечењу и нези особа инфицираних ХИВ-ом, инфекција може да се контролише.

Још увек не постоји лек којим би се вирус елиминисао из организма заражене особе али може да се спречи његово преношење.

Акцију су организовале професорке: Марија Радосављевић, др Гордана Јанковић и др Мерлина Миљковић. Ученици: Мија Јовић, Анђела Ристић, Марта Златић. У оквиру Секције из Хигијене са здравственим васпитањем одељења М23, МСВ24 и ФА15. Акцији се придружио и наставник здравствене неге Дејан Јеленковић.20. новембар 2022.

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕТЕТА

Ученици одељења М23 и Фа25 су са наставницом Данијелом Ђорђевић, на часовима грађанског васпитања урадили паное о правима детета где су илустративно представили одредбе из Конвенције о правима деце. Такође су разговарали о истинама и заблудама које се тичу дечјих права и исте илустративно представили. На овај начин су обележили Светски Дан детета, 20.11.

Данијела Ђорђевић

14. новембар 2022.

СВЕТСКИ ДАН ДИЈАБЕТЕСА

Дијабетес је једна од најчешћих масовних хроничних незаразних болести. Број оболелих од дијабетеса у свету је око 537 милиона. Што би значило да свака 10. особа има дијабетес. Од тог броја Дијабетес тип 1 има око 1,2 милиона деце. У Србији, према процени Института за јавно здравље Србије "Милан Јовановић Батут" број оболелих од дијабетеса је око 770.000 тј. 12 % становништва. При томе, према проценама домаћих експерата половина од броја тј. око 300.000 особа нема постављену дијагнозу и није свесна своје болести. Број особа са типом 2 дијабетеса је много већи 95 %, док 5 % становништва има Тип 1 дијабетеса и то су углавном деца. Дијабетес не боли, често се открије тек када су наступиле компликације.

Чак 1/3 болесника у моменту постављања дијагнозе има једну или више касних компликација дијабетеса. Kонтинуираном едукацијом здравствених радника и особа са дијабетесом омогућава се рано откривање дијабетеса, спречавање компликација и добра контрола болести.

14.11. је дан који се свуда у свету обележава као Светски дан борбе против дијабетеса.

Овај дан је идеална прилика да се подигне свест о овој болести и пружи подршка милионима особа који се сваког дана суочавају са дијабетесом.


Јасенка Милосављевић, наставник здравствене неге


ПРОЦЕНА РИЗИКА ОД ДИЈАБЕТЕСА

14. новембар 2022.

СВЕТСКИ ДАН ДИЈАБЕТЕСА

Дијабетес у слици и речи. Постер одељења М23, поводом обележавања Светског дана дијабетеса, осмислили: Станковић Никола, Поповић Анђела, Лупуловић Александра и Ранђеловић Катарина.


"ЕДУКАЦИЈОМ ЗА БОЉЕ СУТРА"

Презентацију израдили ученици одељења М31, уз помоћ професорке биологије, Марије Радосављевић.


Dijabetes.pptx

УГЛЕДНИ ЧАС БИОЛОГИЈЕ

Угледни час биологије одржан је 7. новембра у одељењу Фа25. Циљ часа је био да се покаже да је могуће обновити градиво и припремити се за тест кроз игру и квизове. Главне активности су биле:

  • Саставити тачне реченице од понуђених речи

  • Детективи (на основу понуђених кодона пронаћи антикодоне, а затим их превести у одговарајући редослед аминокиселина)

  • Kахут (Kahoot) квиз

Ученици су радили у групама. Начин рада је одлично прихваћен јер се тако развија и сарадња и такмичарски дух. Ученици су изложили моделе молекула ДНК које су сами направили и при том показали креативност.

Данијела Ђорђевић, наставник биологије


ПРЕДАВАЊЕ О ЛИЧНОЈ ХИГИЈЕНИ

Ученици одељења Сет 14 су, уз помоћ наставница: др Мерлине Миљковић и Радмиле Николић, израдили презентацију о личној хигијени. Одржано је предавање и приказана је презентација у интернату школе " Јелена Мајсторовић“.

Погледајте слике.

НАШИ УЧЕНИЦИ - НАША РАДОСТ

Теодора Констандиновић, наша ученица другог разреда, своје школовање је организовала у два правца: у Медицинској школи и у средњој музичкој школи на одсеку флауте у Неготину. Прочитајте текст који говори о насмејаној девојци ведрог духа која скромно говори о себи, породици и професорима.


ИЗВОР: https://www.ngportal.rs/teodora-konstandinovic-kada-nesto-mnogo-zelis-nista-nije-nemoguce/

НАШИ УЧЕНИЦИ - НАША РАДОСТ

Ученица Медицинске школе, Мушатовић Нина, учествовала је у пројекту "Светионик знања" у организацији ТОЦ-а. Са својом екипом, коју су чиниле две ученице из Гимназије: Ристић Петра и Никић Милица и једна ученица из Економско- трговинске школе, Теодора Максић, освојиле су друго место на републичком нивоу. Пројекат који су осмислиле "CampKing", услед великог интересовања, донео им је понуду да свој пројекат и реализују. Браво, девојке. Оне ће захваљујући ангажовању у пројекту новогодишње празнике провести у Охриду. Честитамо девојкама и желимо им леп провод!

„Светионик знања“ је пројекат који спроводи Асоцијација за Афирмацију Културе – АСК (afirmacijakulture.org) а који подстиче средњошколце да кроз креативан и поучан вишемесечан рад савладају основе писања пројеката као и презенетовање истих.

Пројекат „Светионик знања“ представља такмичење 60 средњошколаца из 15 локалних заједница подељених у тимове. Сваки тим чини четворо средњошколаца. Уз стручно вођење ментора и координатора из омладинске организације, тимови ће радити на осмишљавању идеје која ће унапредити живот у њиховој средини. Теме на које ће се осмишљавати пројекти су: туризам, јавно здравље, екологија, друштвени активизам и култура и уметност. На пројекту учествује 15 градова из Републике Србије.

Kо може бити млади лидер у заједници?

Kамп са називом "Ко може бити млади лидер у заједници" ће се одржати од 09. до 14. октобра у Планинарском дому Дојкинци. На овом кампу ученици ће имати прилику да се упознају и повежу са 30 младих људи из Тимочке крајине са различитим животним искуством и различитим могућностима али са заједничком жељом за креирањем промена. Током 6 дана, кроз бројне радионице, игре и тренинге обрадиће теме попут дискриминације, људских права, толеранције, солидарности, емпатије, прихвтања и инклузије, једнаких могућности, партнерства, активног грађанства, различитости, креативности, облика комуницирања и менталног здравља. Из наше школе у радионицама учествују ученици:

Јована Јовановић, Садета Јанковец, Вања Милојковић, Неда Ивковић, Милица Стојменовић, Анастасија Стевић. Маријана Спиковић, Анђела Станојевић, Ива Плевњак

Огњен Васиљевић и Нина Миленковић.

ДЕЧЈА НЕДЕЉА

У оквиру обележавања дечје недеље ученици Медицинске школе одељења Пс43 заједно са представницима ђачког парламента (ученице одељења М41 и Мсв24) и учеником одељења М31 су обишли кориснике у Облутку. И том приликом су заједно обележили дечју недељу под слоганом: Шта детету треба да расте до неба? Корисници Облутка и ученици Медицинске школе су заједно радили радионице а након тога су заједно певали и свирали.

Ана Марковић, наставник здравствене неге

03. октобар 2022.

ДЕЧЈА НЕДЕЉА

Дечју недељу која се реализује под слоганом "Шта детету треба да расте до неба" обележили смо кроз низ активности у којима су учествовали ученици одељења Пс43 и ученици осмог разреда из ОШ "Хајдук Вељко" у Звездану. Наставнице географије и здравствене неге Ивана Јеремић и Ана Марковић, ученицима су организовале сусрет, радионице и предавање. Најпре су се упознали, а затим су наши ученици одржали предавање на тему "Здрава храна - правилна исхрана". Након предавања одржали су још две радионице: "Дрво проблема" и "Направи свог срећног смајлића".

На крају овог дивног дружења сви заједно су обишли основну школу у Звездану.Ана Марковић, наставник здравстевене неге

Ивана Јеремић, наставник географије

СВЕТСКИ ДАН СРЦА.pptx

29. септембар 2022.

Светски дан срца

Светски дан срца 29. септембар. обележен је у четвртак 29.09.2022. године. Ове године Светски дан срца, 29. септембар 2022. године, обележава се под слоганом: „Свим срцем за сва срца”. Светски дан срца је прилика да сви размисле како да најбоље допринесу развоју човечанства, очувању природе и свог менталног здравља. 

Активности:

1. Израда презентације на тему Светски дан срца

2. Израда паноа у холу школе

У обележавању Светског дана срца учествовали су ученици одељења М42: Анђелија Господиновић, Јована Марковић, Слађан Пуловић и Вања Вајлар. Наставнице Здравствене неге: Никодијевић Радомирка, Живановић Дајана, Николић Силвија

„ПОЛНО ПРЕНОСИОВЕ БОЛЕСТИ И КОНТРАЦЕПЦИЈА“

У циљу едукације, васпитања и преношења правих вредности у нашој школи је током септембра месеца одржано предавање „Полно преносиве болести и контрацепција“ ученицима свих разреда.

Промоција репродуктивног здравља младих посебно је потребна из више разлога. Најважнији су пораст учесталости сексуалне активности током адолесценције, раширеност ризичног понашања међу младима, интензивно одлагање рађања, пасиван однос родитеља према сексуалности и заштити репродуктивног здравља њихове деце, одсуство системских решења везаних за едукацију у овој сфери, недовољна прилагођеност здравствене службе потребама младих везаним за заштиту репродуктивног здравља.

Предавање су одржали ученици одељења М31 (Бузатовић Вељко, Добромировић Милица, Тодоровић Љубица, Тодоровић Милица, Марковић Никола, Соколовић Марија, Микић Сара,Думнић Теа, Бугариновић Јована, Лазаревић Тања, Благојевић Кристина, Миленковић Кристина, Костадиновић Ивана, Јовановић Јована, Бошњаковић Марија и Папоровић Микаела) уз активно учешће др Љубице Милошевић, доктора специјалисте гинекологије и акушерства, др Гордане Јанковић, наставника хигијене и здравственог васпитања и наставника здравствене неге: Симић Весне, Живковић Татјане и Јовановић Марине. Предавање је било интерактивно, тако да су ученици показали велико интересовање, постављали су питања и учествовали су у дискусији.

26. септембар 2022.

Светски дан контрацепције

Свeтски дан кoнтрацeпциje сe oбeлeжава 26. сeптeмбра. Кампања je пoкрeнута 2007. гoдинe на глoбалнoм нивoу, са циљeм да сe истакнe важнoст упoтрeбe различитих мeтoда кoнтрацeпциje и oдгoвoрнoг сeксуалнoг пoнашања такo да сe oмoгући свим сeксуалнo активним oсoбама, пoсeбнo младима, инфoрмисан избoр o њихoвoм сeксуалнoм и рeпрoдуктивнoм здрављу.

Употреба контрацептивних средстава, поред тога што спречава нежељену трудноћу, такође штити и од полно преносивих инфекција.

Право на сексуално и репродуктивно здравље представља једно од основних људских права, које подразумева да је људима омогућено да остварују безбедне сексуалне односе на задовољство оба партнера, да не доживљавају принуду и насиље, да не страхују од инфекција и трудноће, као и да могу да контролишу плодност на начин који не изазива неповољне или опасне последице.

Данас су Гордана Јанковић и Татјана Живковић одржале предавање на тему “Контрацепција и полно преносиве болести”. Циљ је да се истакне важност употребе различитих метода контрацепције и одговорног сексуалног понашања. Свим сексуално активним особама, а посебно младима, треба омогућити што адекватнији приступ информацијама о сексуалном и репродуктивном здрављу.


Успех наших ученика

Ученица наше школе Нина Мушатовић је део тима који је осмислио пројекат под називом ,CampKing“ у циљу развијања туризма на Краљевици. Овим пројектом конкурисале су у оквиру манифестације "Светионик знања" и освојиле су прво место. Финале манифестације одржаће се у Чачку 7. и 8. октобра 2022. Честитамо!

22. септембар 2022.

Историјски архив "Тимочка Крајина"

У четвртак, .22. 09. 2022. ученици одељења Сет 14, су са професорком Иваном Јеремић, посетили Историјски архив "Тимочка Крајина". Циљ посете је био упознавање са демографским изворима.

Ученици су добили информације о: настанку, раду, врстама података које се чувају у Архиву... Посета је била веома интересантна и ученици су је слушали са великoм пажњом.

21. септембар 2022.

ЗАХВАЛНИЦА ЗА САРАДЊУ

Доделом захвалница свим институцијама које су помогле у реализацији, затворен је 7. Фестивал хришћанске културе у Зајечару, у организацији Тимочке епархије. На свечаном затварању, поред епископа Илариона, присутнима се обратио и директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима господин Арно Гујон. Наша школа је ову манифестацију трећи пут до сада подржала ангажовањем својих волонтера, ученика другог и трећег разреда. Наши ученици - волонтери током фестивалских активности помагали су организаторима и истовремено стицали волонтерска искуства. Директору школе др Давору Јанковићу епископ Иларион уручио је пригодни поклон и захвалницу за сарадњу.

НАШИ УЧЕНИЦИ - ВОЛОНТЕРИ

Ученици наше школе су и ове године, као и претходних, волонтери на Фестивалу хришћанске културе Епархије тимочке.